Magyar alpolgármester Kolozsváron és Marosvásárhelyen

Horváth Annát, az RMDSZ főtitkárhelyettesét választotta Kolozsvár egyik alpolgármesterévé. Marosvásárhelyen az RMDSZ a tisztségre Józsa Tibort jelölte, aki első mandátumát tölti a városi önkormányzati testületben.

Horváth Annát, az RMDSZ főtitkárhelyettesét választotta Kolozsvár egyik alpolgármesterévé a város önkormányzata. Horváth Anna a Szövetség színeiben jutott be az önkormányzatba, melynek tagjai őt és a demokrata liberális Gheorghe Şurubarut választották a két alpolgármesteri tisztségbe.

Horváth és Şurubaru egyaránt 14-14 voksot kapott, a másik két jelölt, Mircea Jorj és Steluţa Cătălniciu 13-13-at. Most először lesz női alpolgármestere a kincses városnak.

A magyar tanácsosok magyarul is felesküdtek, és a PDL-vel együtt alkotják a kormányzó többséget a 27 tagú városi tanácsban.

A kolozsváriak Emil Boc-ot választották polgármesterükké a június 10-i helyhatósági választásokon. Boc ugyancsak most tette le a hivatali esküt, amely után azt üzente a kolozsváriaknak, hogy mindenki polgármestere szeretne lenni, azoké is, akik rá szavaztak, azoké is, akik nem.

Az RMDSZ a Kolozs megyei tanácsban sem szorul ellenzékbe, bár ott a Szociálliberális Szövetséggel (USL) és a Dan Diaconescu Néppárttal (PP-DD) alkot koalíciót. Ennek eredményeként megkapja a megyei tanács alelnöki tisztségét. Az RMDSZ megtartja a megyei főtanfelügyelő-helyettesi tisztséget is, amelyet továbbra is Péter Tünde tölt majd be.

Marosvásárhelyen az önkormányzati testület pénteki alakuló ülésén az alpolgármesteri tisztségek egyikét az RMDSZ, másikat a Szociál-Liberális Unió (USL) kapta meg. Az RMDSZ a tisztségre Józsa Tibort jelölte, aki első mandátumát tölti a városi önkormányzati testületben, de korábban a városháza közterület-fenntartó osztályának az élén szerzett önkormányzati tapasztalatokat.

A marosvásárhelyi polgármester-választást megnyerő Dorin Florea és az őt támogató Marosvásárhelyért Szövetség kisebbségben maradt az önkormányzatban.

Kitekintő / Manna.ro / Híradó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »