A CIA is közreműködik a szír ellenzék felfegyverzésében

Amerikai tisztségviselők és arab hírszerző tisztek elmondása szerint CIA-ügynökök felügyelik a szíriai ellenzék felfegyverzését. A már hetek óta Törökország déli területein tevékenykedő amerikai hírszerző tisztek egyik legfontosabb feladata megakadályozni, hogy a szíriai ellenzék harcosainak szánt fegyverek az al-Kaidával együttműködő, vagy egyéb terrorista csoportok kezébe kerüljenek. A Törökország, Szaúd-Arábia és Katar által fizetett fegyvereket a török határon át csempészik be Szíriába, többek között a Muszlim Testvérek szíriai szervezetének közreműködésével.

Az Egyesült Államok már korábban kijelentette, hogy nem szállít és nem is szállított fegyvereket a szíriai ellenzéknek, ugyanakkor az amerikai kormányzat tudomásul vette, hogy Szíria szomszédai készek fegyverekkel ellátni a szíriai lázadókat. Ezeknek a szövetséges országoknak a CIA segít eldönteni, hogy mely csoportok kaphatnak fegyvereket a Bassár el-Aszad kormánya elleni harchoz. Megjegyzendő, hogy ez eddig a legismertebb példa a szíriai kormány elleni katonai műveletek amerikai támogatására, és nyilvánvalóan Washington ezzel szeretne nagyobb nyomást gyakorolni Bassár el-Aszad szíriai elnökre.

A Törökországban tevékenykedő amerikai hírszerző tisztek azt remélik, hogy a szíriai lázadó csoportok leellenőrzésével és feltérképezésével tisztább képet kaphatnak majd a szíriai ellenzéki erők egyre bővülő és folyamatosan változó hálózatáról, és eközben új informátorokat is beszervezhetnek. Amerikai tisztségviselők és nyugalmazott CIA-ügynökök szerint az Obama-adminisztráció fontolgatja, hogy a CIA a jövőben a szír katonai egységek elhelyezkedésére és mozgására vonatkozó hírszerzési információkkal (például műholdfelvételekkel) is ellátná a szíriai ellenzék fegyvereseit, vagy esetleg segítené a szíriai ellenzéket egy saját kezdetleges hírszerző szolgálat felállításában.

Selján Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »