Lemondott a kormányfőhelyettes a médiatörvény miatt

Lemondott Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter pénteken, tiltakozásul amiatt, hogy a parlament másodszor is megszavazta az új büntető törvénykönyvet, amelynek két cikkelye az Európai Unió szerint aláássa a sajtó szabadságát.

    A szóban forgó törvénycikkelyek forrásaik felfedésére kötelezik az újságírókat, illetve bűncselekménnyé nyilvánítják a rágalmazást.

    A koszovói parlament április végén hagyta jóvá a törvénykönyvet, de Atifete Jahjaga államfő megfontolásra visszaküldte a törvényhozásnak. A parlament pénteken ismét megszavazta, mindkét vitatott cikkellyel együtt.

    Kuci korábban nyilvánosan kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha a parlament ismét elfogadja a két cikkelyt.

    A politikus Hashim Thaci miniszterelnök legszorosabb szövetségese azóta, hogy a terület 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.

    Thaci közölte, hogy megszégyenítette a parlament döntése, és harmadik szavazásra visszaküldi a törvényhozásnak a büntető törvénykönyvet, de a vitatott paragrafusok nélkül nélkül.

    Thaci pártjának, a Koszovói Demokrata Pártnak (PDK) a képviselői egyébként a szóban forgó cikkelyek eltörlése ellen szavaztak, az ellenzék viszont támogatta visszavonásukat.

    Az Európai Unió (EU) koszovói képviselője csalódottságának adott hangot a pénteki parlamenti szavazás eredménye miatt. Samuel Zbogar közleményében hangsúlyozta, a két vitatott cikkely elfogadása ellentmond az EU szerződéseinek, amelyek védik a szólás- és sajtószabadságot.

    Nemzetközi szervezetek korábban élesen bírálták Koszovót amiatt, hogy keveset tesz az újságírók és a sajtó védelme érdekében. Mára csaknem valamennyi balkáni ország eltörölte azokat a törvényeket, amelyek a büntetőjog eszközeivel sújtották az újságírókat azért, amit írtak.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »