A Hamász hajlik a fegyverszünetre

Nyugvópontra juthatnak a Közel-Kelet egyik legforróbb gócpontjában, a Gázai övezetben zajló összecsapások, mert a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerdai nyilatkozatában kifejtette, hogy hajlandó felhagyni a rakétatámadásokkal, ha Izrael is befejezi légicsapásait a térségben. A rövid, de annál intenzívebb konfrontációkban többen meghaltak és megsebesültek.

A három napja tartó összecsapások hétfőn robbantak ki, miután iszlamista fegyveresek támadást indítottak a Sínai-félszigetről az izraeli területek ellen, az izraeli kormány megtorló csapásokat hajtott végre a Gázai övezet ellen, amelynek több áldozata volt. A támadásért egy új radikális csoport, a „Mudzsáhidok Súra Tanácsa a Szent Földön” vállalta a felelősséget,

Az Aljazeera szerint az egyik szerdai rajtaütésben meghalt a támadásért felelősnek tartott Ghaleb Ermilat, aki az izraeli katonaság szerint „nemzetközi dzsihadista ügynök” volt, ugynúgy, mint társa, Mohamed Rasdán, aki súlyosan megsebesült az offenzívában.Az összetűzések során a Hamász fegyveres ága, az Ezzeddin El-Kasszám Brigád több mint 75 rakétát lőtt ki a térségbe, amelyre Izrael légicsapásokkal válaszolt. A katonaság szerint az izraeliek a bombázásokkal a Gázai övezetből támadó rakétakilövő egységeket szerették volna semlegesíteni.A napok óta tartó erőszak ugyanakkor a másik oldalról is szedett áldozatokat. A szerdai harcokban meghalt két palesztin civil, egyikük egy 14 éves gyerek, akinek az apja is súlyosan megsebesült. 

Az áldozatok növekvő száma miatt és az egyiptomi fegyverszüneti kezdeményezések hatására a Hamász kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy az izraeli támadások beszüntetésével „az összes további ellenálló frakció” felhagy a támadásokkal. Izrael hivatalosan nem reagált a szervezet által kiadott közleményre. Az ország vezérkari főnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy hadseregük megtorol „bármilyen fenyegetést bármikor” – idézte az Aljazeera a katonai vezetőt.    

     

Szabó Zsolt

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »