Erőszakba torkollott demonstrációk Togóban

Véres összecsapásokba torkollott a „Mentsük meg Togót” (Save Togo) elnevezésű ernyőszervezet által vezetett, több napig tartó demonstrációsorozat az ország fővárosában. A rendőri erők kemény fellépése nyomán közel százhúszan megsérültek, több mint 50 embert őrizetbe vettek, a tüntetések fő szervezőit is beleértve, köztük a legutóbbi elnökválasztások egyik indulóját, Kean-Pierre Fabre-t.

A „Mentsük meg Togót” elnevezésű ellenzéki szerveződés számos különböző emberjogi és politikai csoportosulást fog össze, az általuk összehívott, békésnek tervezett megmozduláson több ezren protestáltak többek között az emberi jogok érvényesítéséért. Az állami hatóságok, köztük a togói Hírszerzés is hírhedt embertelen módszereiről, a kínzás különböző formáinak alkalmazásáról. Az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága különböző ajánlásokat fogalmazott meg a kérdésben, azok végrehajtása azonban elmaradt, ennek orvoslását kívánták a tüntetők elérni. 

A demonstrációk során felszólaltak a választási törvény módosítása ellen is. Az ellenzék és a közvélemény a társadalmi konszenzust hiányolja a változtatások meghozatalában, szerintük a parlamenti többséggel rendelkező kormányzat célja, hogy még jobban megerősítsék az elnöki széket elfoglaló Faure Gnassingbe hatalmát, ami jelenleg is meglehetősen stabilnak tűnik. A hadsereg támogatását élvező Gnassingbe apja nyomdokaiba lépve, annak halálával lett államfő 2005-ben, majd erősen vitatott körülmények közt nyerte meg a 2010-es elnökválasztást is, így a rendkívül szegény országot immár negyedik évtizede ugyanaz a család irányítja.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »