Bizonytalan a kenyai Dadaab sorsa

Fordulóponthoz érkezett a kenyai Dadaab menekülttábor sorsa, hangzott el az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontieres, MSF) nemzetközi segélyszervezet által összehívott nairobi egyeztetésen. A résztvevő NGO-k, a tábor menekültjeinek képviselői, valamint az ENSZ ügynökségei, köztük a tábor üzemeltetésével foglalkozó ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai a tábor tehermentesítésére próbálnak megfelelő alternatívákat kidolgozni, Dadaabnak ugyanis számos kihívással kell megküzdenie, amelyek orvoslására haladéktalanul szükség lenne.

Alapvető probléma a tábor túlzsúfoltsága. Bár eredendően 90 ezer fő befogadására tervezték, a világ legnagyobb menekülttábora jelenleg közel 500 ezer rászorultnak nyújt átmeneti otthont, legnagyobb hányaduk Szomáliából érkezett a szárazság okozta éhínség és a polgárháború elől. A táborban uralkodó viszonyok javultak ugyan a 2011-es humanitárius katasztrófát követően, de még mindig elfogadhatatlan körülményekkel kell a folyamatosan érkező menekülteknek szembenéznie. Az egészségügyi állapotok közel sem ütik meg az élhető szintet, és sem a segélymunkások, sem a tábor lakói nincsenek biztonságban, mindennaposak az erőszakos cselekmények, a rendőri túlkapások. A logisztika sem működik akadálymentesen, így problémás az újonnan érkezők regisztrálása.

Az UNHRC egyelőre a tábor bővítésével próbálja orvosolni a problémákat, törekedve a kenyai hatóságokkal való szorosabb együttműködésre, de ez önmagában véleményük szerint sem elég. Megoldást jelentene, ha a környező országok hajlandóak lennének befogadni a rászorultakat, és így újabb központokat lehetne létesíteni, azonban az azok fenntartásával járó kötelezettségeket nem szívesen vállalják az érintett államok vezetői. A menekültek hazaküldése egyelőre nem szerepel a lehetséges opciók közt, azt csak akkor tartják elképzelhetőnek, ha a menekülést kiváltó tényezők felszámolásra kerülnek. Szomália esetében azonban a biztonság helyreállítása és a háborús viszonyokat teremtő al-Shabaab milícia semlegesítése még igencsak a jövő zenéje.

Meleg Veronika

Friss hírek