Kevesebb civil áldozatot akarnak

Korlátozni kell a civileket is veszélyeztető légitámadásokat Afganisztánban. A parancsot a NATO vezérkara adta ki, miután nemrég 18 civil áldozattal járó akciót hajtottak végre szövetséges erők Kabul déli részén.

A NATO vezérkara szerint korlátozni kell olyan esetekben a támadásokat, amikor a felkelők a helyi lakosok közé vegyülnek, hiszen ebben az esetben magas lehet az ártatlan áldozatok száma. A bejelentésre egy mostani, 18 civil áldozattal végződő támadás miatt volt szükség. Curtis Scaparrotti tábornok a héten a Washington Times-nak taglalta az amerikai akciók veszélyét a civil célpontokra. Véleménye szerint, az esetek 1%-ban okozott veszteségeket helyi lakosoknak egy szövetséges légitámadás Afganisztánban.

Az elmúlt hat hónap során 19 támadás talált el civil célpontot a 3531 katonai akcióból.  Azonban a 19 támadás esetén 1:4-hez az aránya, hogy halált okoz a tévedés. ” Nullára akarjuk redukálni a civil veszteségek számát, ha lehetséges”- jelentette ki a tábornok.

„Ezek a tévedések sohasem szándékosak”- folytatta Scaparrotti. Az ellenségről ez már nem mondható el, a felkelők rendszeresen élnek az élőpajzs adta lehetőségekkel. John Allen tábornok, a szövetségi erők feje azonban biztosította Karzai afgán elnököt, hogy nem fognak ezekben az esetekben magas polgári áldozatokkal járó bevetéseket végrehajtani. 

Termány Roland

Friss hírek