Merre kacsint az RMDSZ?

Kolozsvárnak, Marosvásárhelynek, Nagyváradnak és Szatmárnémetinek, Nagybányának és Zilahnak is RMDSZ-es alpolgármestere lehet, ha a héten zajló helyi koalíciós tárgyalások sikeresek lesznek.

Az önkormányzati választások eredményeinek hétvégi hivatalos kihirdetése után az RMDSZ politikai egyezségekkel próbál alpolgármesteri tisztségeket szerezni Erdély nagyvárosaiban és tanácselnök-helyettesi tisztségekhez jutni Erdély megyéiben. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a hét végén elmondta: a pártok vezetői között helyi és országos szinten is egyeztetések zajlanak, amelyek végén – várhatóan a hét során – születnek meg a helyi megállapodások.

Az RMDSZ legtöbb helyen a választásokon győztes Szociál-Liberális Szövetséggel (USL) egyezkedik, de olyan megyék és városok is akadnak, ahol a korábbi koalíciós társ Demokrata-Liberális Párt (PDL) a tárgyalópartner. A szövetség főtitkára elismerte: nem könnyű úgy tárgyalni, hogy jobbra is, balra is kell kacsintgatni, de ez négy évvel ezelőtt sem volt másképp. Akkor is a helyi erőviszonyok alapján szövetkezett a jobboldallal vagy a baloldallal az RMDSZ. „Nem lehet országos zubbonyt ráhúzni a helyi érdekekre” – magyarázta a helyzetet Kovács Péter.

Az Új Magyar Szó kolozsvári koalíciós tárgyalásokat firtató kérdésére név nélkül nyilatkozó forrás tegnap elmondta, a helyi RMDSZ-szervezet teljesen nyitott kérdésként kezeli a szövetkezést, mindkét oldallal kész tárgyalni. A múlt vasárnapi helyhatósági választásokon az USL 12, a PDL 10, az RMDSZ 4, Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) pedig egy tanácsosi mandátumot nyert, így a szövetség „helyezkedésétől” függően lesz Emil Boc polgármesternek baráti vagy ellenséges helyi tanácsa. Forrásunk elmondta, a két nagy párt helyi vezetőivel még nem ültek asztalhoz, azt viszont elképzelhetőnek tartotta, hogy „Bukarestben már egyeztettek”.

Az RMDSZ szempontjából a tárgyalások egyik alapfeltétele a magyar alpolgármesteri tisztség, ezt a lap információi szerint mind az USL, mind pedig a PDL kész megadni. Arról viszont még nem született egyezség, hogy a szövetség négy helyi tanácsosa közül ki követné László Attilát e tisztségben. A helyi román sajtó úgy tudja, erre Oláh Emese és Csoma Botond pályázik a legnagyobb eséllyel.

Kolozsvár városával ellentétben Kolozs megyében csak az egyik oldal számára – a PDL – létfontosságú az RMDSZ támogatása, a Horia Uioreanu megyei tanácselnök vezette USL-frakció a PPDD-vel is többséget tudna alakítani. Kérdéses viszont, hogy a szélsőségesen populista pártot elfogadják-e szalonképes partnernek a szociálliberálisok, így az RMDSZ „helyezkedése” a megyei tanácsban is felértékelődhet.

Lokodi biztosnak tűnik

Marosvásárhelyen és Maros megyében az RMDSZ a legjelentősebb politikai erő, nélküle sem a PDL, sem az USL nem tud többséget kialakítani. Az RMDSZ az USL-vel folytat tárgyalásokat, és nem kétséges, hogy megyei alelnöki és marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztséget kap. A megyei tanács alelnöki tisztségére az RMDSZ részéről a még hivatalban levő elnök asszony, Lokodi Edit Emőke pályázik, aki sajtótájékoztatón mondta el, szeretné, ha a megkezdett pályázatok nem maradnának abba, sikerülne befejeznie terveit.

Lokodi szívügyének tartja a megyei ivóvízhálózat és csatornarendszer, a repülőtér fejlesztését, a hulladéktározó befejezését, valamint a többi projektet, amelyet elkezdtek, így hát segíteni szeretné az új tanácselnököt és kollegáit a munkában. Az RMDSZ alpolgármester-jelöltjének személye egyelőre még ismeretlen, Benedek István, a szövetség városi szervezetének elnöke lapunk érdeklődésére annyit mondott csak, hogy a szabályzat értelmében az RMDSZ megyei és városi szervezete ezután dönti el, ki legyen Csegzi Sándor utódja.

Szatmárról még se jó, se rossz hír nem jött

Szatmár megyében is a megyei alelnöki és a szatmárnémeti alpolgármesteri tisztség megszerzése a cél. A városi önkormányzati testületben ugyan az USL nem szorul koalíciós társ segítségére, de a megyében csak az RMDSZ-szel vagy román nagykoalícióval tudna többséget kialakítani. A partiumi városban tegnap  is egyeztetett az RMDSZ és az USL. Erdei D. István parlamenti képviselő az ÚMSZ-nek úgy fogalmazott: „még se jót, se rosszat nem mondhat”. Adrian Ştef újonnan megválasztott megyei tanácselnök értésre adta, a megyei önkormányzat egyik alelnöke mindenképpen RMDSZ-es lesz. Hasonlóan nyilatkozott az új polgármester, Dorel Coica is, aki Kereskényi Gábort szeretné egyik helyettesének.

Egyezség az USL-vel Váradon és Nagybányán

Bihar megyében és Nagyváradon jelentős előnnyel nyert az USL, a megyeszékhelyen kétharmados, a megyében egyszerű többsége van; sem a városi, sem a megyei tanácsban nem szorul koalícióra. Amint azt Szabó Ödön, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a szövetség számít a megyei alelnöki és a nagyváradi alpolgármesteri székre. A politikus emlékeztetett: 2011 márciusában olyan írásos megegyezést kötöttek az USL-vel, amelyben a felek vállalták, győzelem esetén a másik félnek biztosítanak egy megyei alelnöki és egy nagyváradi alpolgármesteri széket. Hasonló egyezség biztosította négy évvel ezelőtt is az RMDSZ politikusai számára a vezető tisztségeket.

Nagybányán is – a választások előtt kötött – egyezség alapján reménykedik az RMDSZ az alpolgármesteri tisztség megszerzésében. Itt azt vállalta a magyar szövetség, hogy nem indít polgármesterjelöltet, ha a választások után is megkapja az alpolgármesteri tisztséget. Az egyezség RMDSZ-re eső része teljesült. Kovács Péter elmondta, a szerződések nem jelentenek garanciát arra, hogy a felek be is tartják vállalásukat, de Nagybányán biztatóan haladnak az egyeztetések, Biharban viszont kőkemény tárgyalások folynak a tisztségekért.

Próbálkoznak Arad, Szilágy és Brassó megyében

Szilágy megyében is a megyei alelnöki tisztség és a zilahi alpolgármesteri tisztség megszerzése a cél, ott is az USL a tárgyalópartner. A győztes pártszövetségnek a megyeszékhelyen az RMDSZ nélkül is megvan a többsége, a megyében viszont el kell döntenie, hogy az RMDSZ-szel vagy a populista PPDD-vel alakítja ki a többséget. Kovács Péter nem tartotta valószínűnek, hogy a „szalmalángként fellobbanó” PPDD bárhol is reális alternatíva lenne a 22 éves múlttal rendelkező, megbízható partnernek megismert RMDSZ-szel szemben.

A szövetség főtitkára szerint jó esély mutatkozik arra, hogy Brassó megyében az RMDSZ megőrizze a megyei tanácselnök-helyettesi tisztségét, Arad megyében pedig, ahol a jobboldal győzött, mind a PDL-vel, mind az USL-vel tárgyalnak.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »