Latin-Amerika gazdasága továbbra is növekszik

Az eurózóna válságának elhúzódása, Kína gazdasági lassulása, valamint az Egyesült Államok biztató, ám szerény mértékű magára találása minden latin-amerikai országra hatással van. A régió növekedése idén is biztatóan alakul, ám már korántsem a korábbiakhoz hasonló mértékben. Az egyik fő gond Argentína és Brazília csökkenő teljesítménye.

Az ENSZ Latin-amerikai és Karib-térségi Gazdasági Bizottságának (CEPAL) legfrissebb jelentése szerint  3,7 százalék lesz a térség idei gazdasági növekedése, amely kevesebb a tavalyi év 4,3 százalékos növekedési teljesítményénél.

A többek között a régió makrogazdasági politikáját vizsgáló szervezet szerint idén Panama 8 százalékos növekedése jelenti majd a legjobb eredményt, őt követi a 2010. januári földrengés káraitól még ma is szenvedő Haiti (6%), majd Peru (5,7%), Bolívia (5,2%), valamint Costa Rica és Venezuela (5%). A Világbank (WB) nemrég kiadott jelentésével összhangban a CEPAL is jelentősen lelassult növekedést vetít előre Argentína (3,5%) és Brazília (2,7%) esetében, míg Mexikó 4, Chile pedig 4,9 százalékos növekedést fog idén elérni.

Kedvezőtlen folyamatok

A CEPAL jelentése szerint az európai adósságválság elhúzódása, Kína lassulása, valamint az Egyesült Államok nehézkes magára találása minden latin-amerikai országra más-más mélységben hat attól függően, hogy mekkora a relatív fontossága az adott célpiacnak a külgazdasági tevékenység egészét tekintve.

A növekedés alapja 2012-ben is a – magas foglalkoztatottsági szintnek és a kedvező bérszínvonalnak köszönhető – belső kereslet emelkedése lesz, s ismét a (főként kereskedelmi) szolgáltatások fognak a legdinamikusabban bővülni. További hitelbővülés, s számos ország esetében az Egyesült Államokban dolgozó vendégmunkások hazautalásainak növekedése is várható, miközben az infláció továbbra is alacsonyan, átlagosan körülbelül 5,5 százalék körül alakul.

2012 első negyedévében a nyersanyagok világpiaci árának csökkenése és az európai kereslet visszaesése következtében Latin-Amerika exportbevétele is kevesebb lett, s a CEPAL a világkereskedelmi folyamatok alapján nem is vár jelentős növekedést ezen a téren, a szervezet szerint Latin-Amerika külkereskedelmi többlete idén csupán a GDP 0,7 százaléka körül fog alakulni.

A CEPAL elemzői úgy vélik, hogy a legtöbb latin-amerikai országnak viszonylag megfelelő fiskális mozgástere van ahhoz, hogy (további) kontraciklikus, gazdaságélénkítő lépéseket foganatosítsanak az elkövetkezendő időszakban, csökkentve a negatív globális hatások következményeit. A jelentés ugyanis azt is előrevetíti, hogy 2012-13 folyamán a nettó jövedelem-, tőke- és hiteláramlás tovább is csökkenhet a mostani szintnél, ami a helyi valuták leértékelődését, s a tőzsdepiacok esését is maga után vonhatja.

Kik a „felelősök”?

Már a bizottsági jelentés előtti napokban bejelentette Argentína, hogy lassult a gazdasági növekedése: az idei első negyedévben mindössze 3,2 százalékkal nőtt a teljesítménye, szemben a tavalyi év ugyanezen időszakára vonatkozó 8,8%-os mértékkel szemben. A gyengébb növekedés oka elsősorban a beruházás (a februárban bevezetett importkorlátozások miatt áprilisban több mint 16 százalékkal csökkent a beruházások összértéke) és a fogyasztás csökkenése. A gazdaság egyik alappillérének tartott autóipar 25 százalékos visszaesést könyvelhetett el. A nemzetközi elemzők által magasnak becsült (25% – míg a hivatalos argentin statisztikák szerint csak 10 százalék körül alakuló) infláció és a jelentősebb leértékeléseket nem megengedő irányítottan lebegő árfolyamrendszer egyaránt negatív hatással vannak az export versenyképességére. Az argentin kormány egyébként 5,1 százalékos éves növekedéssel számol 2012-re, ami elmarad a tavalyi 8,9 százalékostól, ám több, mint amit a CEPAL jósolt az esetében.

A brazil jegybank szerint az elmúlt hónapok gazdaságélénkítő intézkedéseknek – mint például az alapkamat-csökkentés, vagy az ipari szektornak nyújtott adókedvezmények – köszönhetően az európai recesszió ellenére is javulni fog a brazil gazdaság teljesítménye az elkövetkezendő időszakban, igaz csak fokozatosan. Az infláció szintje pedig egyelőre őket sem aggasztja.

A Világbank már említett jelentése egyébként a CEPAL becsléséhez hasonló növekedési adatokat tartalmaz: e szerint idén 3,6, míg jövőre 4,2 százalékkal fog nőni Latin-Amerika GDP-je. A WB szerint a korábbiakhoz képest bekövetkezett lassulás legfőbb oka Brazília és Argentína jelentősen megváltozott növekedési lehetőségeiben keresendő. Bár Brazília számára a 2014-es futball világbajnokság és a 2016-os Olimpiai Játékok rendezési lehetősége még komolyabb fellendülést is hozhat az elkövetkezendő években. Argentína esetében azonban a WB elemzői már nem ennyire optimisták: annak kapcsán a belső kereslet további zsugorodásával és a befektetések csökkenésével számolnak.

Biztató számok

A kőolaj- és földgázexportőr országok – mint például Bolívia, Ecuador és Venezuela – a világpiaci áraknak köszönhetően továbbra is kedvező növekedési feltételekkel bírnak. Közép-Amerika ugyancsak pozitívan tekinthet az idei év elé, ugyanis az Egyesült Államokhoz fűződő erős gazdasági függés ellenére átlagosan 3,6 százalékos növekedésre van esélye a térségnek, amelynek éllovasa a tavalyi évhez hasonlóan továbbra is Panama.

Mexikó esetében a Világbank jelentése kiemeli az idei elnökválasztás miatt megnövekedett költségvetési kiadások jelentőségét az észak-amerikai ország növekedése tekintetében, valamint a beruházási ráta és a versenyképesség javulását vetíti előre. Az Egyesült Államok gazdaságának fokozatos magára találásának köszönhetően Mexikó 2013-ban is 4 százalékos növekedést érhet majd el.

Solti Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »