Tovább csökken a gyógyszerkassza

A gyógyszerkassza keretösszegét a hónap eleji tervekhez képest még tovább faragták: a 277 milliárd forintos induló összeg csökkenése már nem áll meg 230 milliárd forintnál, hanem 197-198 milliárd forintra zsugorodik az év egészét tekintve. Ráadásul megmaradhat az a kötelem is, hogy a túlköltést egy az egyben a gyógyszergyártók fizetnék.

A gyógyszercégekre nehezedő pluszteher számszerűsítését nehezíti, hogy nem állnak rendelkezésre részletes piaci statisztikák. Ha a Richter és Egis 5-5%-os piaci részesedését vesszük alapul a hazai gyógyszerpiacon, úgy a változtatás 1,5-2,5 milliárd forintos kiesést jelentene a cégeknél (szemben a korábbi 1-1,5 milliárd forintos becsléssel).

Számításaink szerint az Egis esetében ez 10-15%-os (korábban 6-10%) profitkiesést, míg a Richter esetében 2,5-3,5%-os (korábban 1,5-2%) csökkenést jelent évente a nettó eredményben. A múlt heti verzióhoz képest ez a forgatókönyv kedvezőtlenebb, de a negatív hatás nagy része már benne van az árfolyamban. A bizonytalanság fokozódása miatt azonban egyelőre kivárnánk az Egis/Richter-vételekkel, meglévő pozíciók esetén pedig a beszállási pont függvényében pozíciózárást ajánlunk.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »