Rövidéletű észak-mali összefogás

Hiába írt alá együttműködési nyilatkozatot a Mali északi országrészét uraló tuareg nacionalisták részéről az MNLA és az iszlamista Ansar Dine, az összefogás nem tartott sokáig.

Ebben nincs semmi meglepő, hiszen ahogy korábban írtuk, a két szervezet eddig egymással is küzdött a hatalomért, ráadásul eltérő ideológiájuk miatt eleve kizártnak tűnt a közeledés. A tuareg nacionalista MNLA egy szekuláris és független Azawad-ot képzelt el (ennek megfelelően kiáltotta ki a terület függetlenségét is), az Ansar Dine ellenben nem ragaszkodik a független államhoz, ahhoz azonban igen, hogy a régióban bevezessék a saríát.

Kompromisszumként egy független és iszlamista állam létrehozását tűzték ki célul, ám a megállapodás után már néhány napon belül feszültség támadt abból, hogy a saríát milyen szigorúsággal vezessék be.

A feszültség a múlt héten fokozódott, amikor az egyik főbb északi városban, Kidalban a helyiek az iszlamisták ellen tiltakoztak, a demonstrációt azonban ez utóbbiak szétverték. Az Ansar Dine jelezte, hogy az MNLA provokációját sejti a civilek akciója mögött. Nem is kellett sokat várni, hogy a két alakulat fegyveresei összecsapjanak.

Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »