Aláírták az afganisztáni kivonulás útvonalait rögzítő szerződést

A NATO és három közép-ázsiai ország aláírta a 2014-es kivonulás végrehajtása szempontjából kulcsfontosságú szerződést, amely rögzíti a katonai felszerelések kiszállítási útvonalait. Pakisztán nem szerepel az aláírók között.

A NATO és három közép-ázsiai ország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán aláírták a katonai felszerelések Afganisztánból való elszállításának részleteit rögzítő szerződést. Az egyezmény értelmében a NATO-tagországok katonai felszereléseiket a három ország területét érintve szállíthatják haza, amint a kivonulás kezdetét veszi. 

Az eszközök elszállításának problémája régóta nyomasztja a NATO-t, mivel az eredeti tervekben szereplő, lényegesen olcsóbb, Pakisztánon átvezető útvonalat Iszlámábád hat hónapja lezárta egy 24 halálos áldozatot követelő amerikai támadás megtorlásaként. A NATO jelenleg is igyekszik nyomást gyakorolni Pakisztánra az útvonal újbóli megnyitása kapcsán, hiszen az körülbelül hatszor olcsóbb, mint a jelenlegi, közép-ázsiai országokon átívelő tervezet, konszenzust azonban mindezidáig nem sikerült elérni.

A szerződés hétfői aláírása arra enged következtetni, hogy a NATO – bár még nem tett le a Karacsi déli kikötőjén át való szállításról – a Pakisztánnal folytatott tárgyalások sikertelenségére számít. Ezt támasztja alá a tény, hogy a NATO Oroszországgal is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a Vosztocsnij repülőteret használhassa tranzit-központként.

A NATO kivonulási stratégiájának értelmében az afganisztáni harcoló alakulatok 2014 végéig elhagyják az országot, átadva ezzel az ország teljes biztonsági felelősségét a mintegy 350 ezer fős afgán biztonsági erőknek. NATO-csapatok ennek ellenére is maradnak az országban, de jogállásuk 2014 után csak kiképzési feladatokra terjed ki.

Sedghi Amitis

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »