Nem tudták visszahívni a wisconsini kormányzót

Megbukott a wisconsini republikánus kormányzó, Scott Walker visszahívására irányuló kísérlet; az államban kedden megtartott választáson az őt támogató szavazatok kerültek többségbe.

A 2010-es, „félidős” választások idején hatalomra került Walker visszahívását a szakszervezetek kezdeményezték, miután a kormányzó megfosztotta a közalkalmazottakat a kollektív béralku jogától, és a munkavállalói érdekvédők több szerzett jogát is korlátozta.

A szavazást „túlélő” kormányzó kihívója Tom Barrett, Milwaukee demokrata kormányzója volt, aki immár harmadszor próbálkozott sikertelenül az állam vezetői székének elnyerésével. Ugyancsak megvédte magát a visszahívástól Rebecca Kleefisch alkormányzó.

Walker győzelme azt jelzi, hogy a szakszervezetek befolyása mind országos, mind wisconsini szinten hanyatlóban van. Pedig az amerikai munkavállalói érdekvédők éppen ebben a fejlett iparú államban – a Harley Davidson motorok hazájában – vívták ki maguknak először, 1959-ben a kollektív béralkuhoz való jogot.

A több 60 millió dollárt felemésztő visszahívási választáson az első értékelések szerint a szakszervezetek az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom mobilizáló és a republikánus ügyet támogató „super PAC”-ek (politikai szuper-akcióbizottságok) fizetőerejével szemben maradtak alul. Annak ellenére is, hogy a Walker elmozdítását kezdeményező petícióhoz hat hét alatt egymillió aláírást tudtak gyűjteni a 4,4 milliós államban.

Wisconsin „ingaállam”, amely hol a demokratákra, hol a republikánusokra voksol, de ahol Barack Obama 2008-ban könnyedén győzött. A mostani eredmény alapján a republikánusok valószínűleg meg fogják kísérelni, hogy az elnököt itt is kemény küzdelemre és országos választási stratégiájának megváltoztatására kényszerítsék.

Scott Walker 2011 márciusában a hetekig tartó tiltakozó tömegtüntetések ellenére is aláírta a kollektív jogok korlátozásáról a republikánus többségű törvényhozás által elfogadott jogszabályt. A törvény megalkotását, amely a többi között – a rendőrök és a tűzoltók kivételével – az infláció mértékével korlátozza a közalkalmazottak bérének emelését, takarékossági megfontolásokkal indokolták a honatyák. A törvényt az állam legfelsőbb bírósága júniusban jóváhagyta.

Wisconsinban még sohasem tartottak szavazást kormányzó visszahívásáról. Az Egyesült Államokban a választóknak eddig mindössze két kormányzót sikerült visszahívniuk: 2003-ban Kaliforniában Gray Davist és 1921-ben Észak-Dakotában Lynn Fraziert.

A republikánus állami vezetés és a szakszervezetek közötti konfrontáció Wisconsin mellett Ohióra, New Jerseyre, Michiganre és Indianára is kiterjedt. Walker győzelme nyomán a többi állam kormányzó bátorítást kaphat ahhoz, hogy fellépjen a munkavállalók képviselőivel szemben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »