A szlovák állampolgársági törvény hatályon kívül helyezését sürgetik

A szlovák állampolgársági törvény hatályon kívül helyezésére szólította fel a szlovák hatóságokat az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezet a nemzeti összetartozás napjának alkalmából – derült ki a szervezetnek az MTI pozsonyi irodájához hétfőn eljutatott közleményéből.

„Az Emberi Méltóság Tanácsa mint jogvédő szervezet ismételten felszólítja a szlovák hatóságokat, hogy a jogellenes cselekedeteket szüntessék meg, és a hátrányos megkülönböztetésre okot adó törvényt helyezzék hatályon kívül” – áll a közleményben, amelyben a szervezet egyúttal háláját fejezi ki azoknak a felvidéki magyaroknak, akik „egzisztenciájukat is kockáztatva” vállalták a magyarsághoz való tartozásukat.

Az Emberi Méltóság Tanácsának – Lomnici Zoltán, a szervezet elnöke, valamint Berényi József MKP-elnök által is szignált – közleménye rámutat: a szlovák állam saját alkotmányát, az emberjogi egyezményt és uniós jogszabályokat figyelmen kívül hagyva indított harcot a magyar állampolgárságot nyilvánosan felvállaló polgárai ellen. Ennek kapcsán megállapítja: nem csupán a magyarságnak, hanem az európai közvéleménynek is feladata, hogy a saját szülőföldjükön hontalanná tett felvidéki magyarok érdekében lépéseket tegyen.

Az Emberi Méltóság Tanácsa korábban már hét szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar jogi képviseletét vállalta a strasbourgi emberi jogi bírósághoz címzett beadványukkal kapcsolatban.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek