Életfogytiglant kapott Hoszni Mubarak

A június 2-i tárgyaláson életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, illetve jobb kezét, a korábban belügyminiszterként tevékenykedő Habib al-Adlit. Mubarak két korrupcióval vádolt fia, Gamal és Alaa ügyét ejtette a bíróság, ugyanakkor újabb pert indítottak ellenük. A gyanú szerint közel tíz éve öt sarm el-seiki villát kaptak Huszein Szálem üzletembertől annak fejében, hogy gazdasági előnyökhöz juttatják az Izraellel való gázkereskedelemben. 

A tárgyalást a korábban Mubarakról elnevezett katonai akadémián tartották, amely körül demonstrálók ezrei gyűltek össze a tárgyalás végére várva. Az ítéletet többen kritizálták, hiszen bár egyrészt okot ad az ünneplésre, nem elégséges. A bíró szerint ugyanis nem Mubarak és al-Adli rendelték el, hogy tüzet nyissanak a 2011 februárjában meghalt kilencszáz tüntetőre. Ők mindössze azért felelősek, hogy nem avatkoztak közbe és nem vetettek véget a vérengzésnek. A hat rendőr ellen felhozott vádakat ejtették, hiszen nem bizonyítható, hogy az ő fegyvereik oltották ki a demonstrálók életét. 

Az al-Jazeera hírportál az egyik közösségi oldalon tette először közzé az ítéletet, ahol rögtön heves viták kezdődtek. Továbbra is akadnak, akik úgy gondolják, a volt elnök nem érdemli meg, hogy így bánjon vele a népe. Többen vannak azonban azok, akik jogosnak, sőt, kevésnek tartják az ítéletet. „Azzal, hogy életben tartják, csak feleslegesen szórják az adófizetők pénzét. Végezzék ki, és tegyenek végleg pontot az ügy végére” – írta az egyik hozzászóló.

Az ítélet közzététele után kisebb verekedés tört ki a tárgyalóteremben, valamint az utcán is tetőfokára hágtak az indulatok. Az akadémiát és környékét körülbelül húszezer fegyveres védte a tüntetőktől. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »