Nemzeti összetartozás napja – Színes programok várják az ünneplőket

Parlamenti nyílt nap, határon túli kézműves vásár, kóstoló a Kárpát-medence gasztronómiai kincseiből, táncház és irodalmi beszélgetések – többi között ezek a programok várják az ünneplőket vasárnap és hétfőn a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Vasárnap az emléknap alkalmából ismét megnyitja kapuit az Országház az érdeklődők előtt, a nap során előzetes regisztráció nélkül, szabadon látogatható a magyar törvényhozás épülete.

A Kossuth téren Hazatértünk! mottóval egész napos színes forgatag várja a látogatókat: lesz határon túli kézműves kirakodóvásár, kóstoló a Kárpát-medence gasztronómiai kincseiből, táncház, bábszínház, irodalmi beszélgetések és zenés programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt – olvasható a kormany.hu oldalon

A programokon közreműködik Szalóki Ági és zenekara, a Muzsikás együttes, a Parno Graszt roma folk zenekar és a Zugmann Bábtársulat.

A rendezvényt színesítendő a Gombold Újra! Divat a Magyar pályázat legjobb kollekcióiból mutatnak be válogatást, majd este Rúzsa Magdi ad koncertet.

Hétfőn reggel katonai tiszteletadással vonják fel Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth téren, közreműködik a Nemzeti Lovas Díszegység, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Budapest Helyőrség.

Délelőtt a Magyarság Házában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg az emléknap ifjúsági programjait, a rendezvényen, amelyet rendhagyó történelemóra követ, külhoni és magyarországi fiatalok vesznek részt.

Délután fél ötkor, a trianoni békediktátum aláírásának időpontjában magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken egyszerre kondulnak meg az emlékezés harangjai. A harangzúgást követően az összetartozás almafáinak elültetése következik Szarvason, „Kárpát-haza” közepén, valamint külhonban Nagyszelmencen, Kisszelmencen, Marosvásárhelyen, Királyhalmán, Csúzán, Szerdahelyen és Őriszigeten.

Este a József Attila Színházban zártkörű díszelőadáson Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című darabját mutatják be. A színházszerető nagyközönség számára a darab októbertől lesz megtekinthető.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a nemzeti összetartozás napja. A fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt törvényjavaslatára 302-en szavaztak igennel, 55-en nemmel és 12 képviselő tartózkodott. A Fidesz és KDNP mellett igennel szavazott a Jobbik, illetve egy MSZP-s (Juhász Ferenc) és egy LMP-s (Schiffer András) képviselő. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjai és közösségei kapcsolatának fenntartása és ápolása, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényük támogatása mellett.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek