Fico növeli a munkanapok számát

A Szolidaritás és Fejlődés Tanácsának ülése után még nem világos, mely napokkal növelné a munkanapok számát a Fico-kormány.

Miroslav Gazdík, a Szakszervezetek Konföderációjának elnöke azt javasolta, hogy az egyik megszűnő munkaszüneti nap egyházi ünnep legyen. A katolikus egyház azonban ezzel nem ért egyet, közlésük szerint nincs lehetőség azok csökkentésére.

Fico a tanácskozás után is kitart amellett, hogy a munkáltatóknak kell ez ügyben javaslatot tenniük. A munkáltatói szakszervezetek azonban ezt alibistának tartják. Nekik ugyanis mindegy, hogy melyik munkaszüneti nap szűnik meg, csak azt szeretnék, hogy kevesebb legyen. Rastislav Machunka, a Munkáltatói Szakszervezetek Szövetségének, illetve Marián Jusko, a Munkáltatók Országos Uniójának elnöke megegyezett abban, hogy ez a politikusok feladata.

Gazdík szerint ez számukra érzékeny téma, ugyanis a polgároknak így is alacsony bérekért kell dolgozniuk, és a szabadnap jutalmat jelent számukra. Amennyiben viszont a kormány nyomást gyakorol rájuk ez ügyben, akkor kompenzációt fognak kérni. Példaként említették a munkaidő és a túlórák lerövidítését.

Jozef Kováčik, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője közölte, nem látnak teret arra, hogy az egyházi ünnepek közül töröljenek el egy munkaszüneti napot. Elmondta, hogy azokat egy nemzetközi szerződés kezeli, és nem látnak rá lehetőséget, hogy azt megnyissák.Machunka szerint két vagy három munkaszüneti nap eltörlése jöhet szóba. Elmondta, hogy számukra mindegy, hogy szeptember 1. vagy november 17., ha viszont a kormány javaslatot kíván tőlük, akkor majd megteszik.

Paraméter / SME

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »