Az EU a WTO-hoz fordult Argentína miatt

Az Európai Unió pénteken a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO-hoz) fordult az Argentína által széles körben bevezetett importkorlátozások miatt, amelyek idén potenciálisan már az éves szinten 8,3 milliárd eurós uniós árukivitel egészét sújthatják.

Az argentin kormány utóbbi években sorozatban bevezetett protekcionista intézkedéseit megelégelve az Európai Unió pénteken a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) bepanaszolta Argentínát. A panaszeljárás kezdeményezésével egy 60 napos konzultációs időszak veszi kezdetét, amelynek során az EU és Buenos Aires kétoldalú tárgyalásokon rendezheti a vitát, ami Brüsszel szerint a WTO szabályait súlyosan sértő kereskedelem-korlátozó intézkedések megszüntetését kell, hogy jelentse.

Karel de Gucht, kereskedelmi biztos közölte, hogy amennyiben nem sikerül rendezni a nézeteltéréseket, az EU a WTO vitarendezési panel összehívását kezdeményezi, amelynek döntenie kell az argentin lépések szabályszerűségéről. Ha egy esetleges elmarasztaló döntés esetén az argentin hatóságok megtagadnák a korlátozások feloldását, az Európai Unió szankciókkal sújthatja az Unióba irányuló argentin exportot.

Az EU részéről hangsúlyozzák, hogy a szisztematikus és egyre kiterjedtebb körben alkalmazott importkorlátozások az általános befektetői környezet évek óta tartó romlását és az erősödő protekcionizmust tükrözik Argentínában. Brüsszel szerint ebbe a vonulatba illeszkedik a Repsol spanyol energiacég argentínai érdekeltségének közelmúlteli államosítása is, amivel szemben ugyanakkor az EU azért nem léphet fel közvetlenül jogi eszközökkel, mert a vitás ügy egy kétoldalú spanyol-argentin beruházási szerződés hatálya alá tartozik. De Gucht biztos ugyanakkor pénteken is jelezte, hogy az Európai Unió beveti politikai súlyát a megoldás érdekében.

Az EU mostani lépését mindenekelőtt az importengedélyek kiadásánál követett argentin gyakorlattal indokolja. A WTO szabályai szerint a fogadó ország hatóságai importengedélyek kiadásához köthetik a külföldi áruk behozatalát, ám ennek – ha csak nem szól valami egészen nyomós ok ellene – automatikusnak kellene lennie. Az argentin hatóságok – az EU érvelése szerint a WTO-szabályok megszegésével – ugyanakkor gyakran félévig is elhúzzák az importengedélyek kiadását, amit ráadásul rendkívül áttekinthetetlen és bürokratikus eljáráshoz kötnek.

A behozatal ilyen módon történő korlátozása szervesen illeszkedik abba az argentin kormánypolitikába, ami a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentésére és a hazai ipar helyzetbe hozására irányul – teszik hozzá Brüsszelben.

Becslések szerint az importengedélyek automatikus megadásának megtagadása körülbelül 500 millió eurót érintett 2011-ben a dél-amerikai országba irányuló, éves szinten 8,3 milliárd eurós uniós áruexportból. Ez a becslés azonban nem tartalmazza azokat az üzleteket, amelyek a korlátozások miatt hiúsultak meg.

Ráadásul az argentin hatóságok idén február óta már előzetes jóváhagyáshoz kötik az importengedélyek kiadását, ami az EU várakozásai szerint potenciálisan már a teljes uniós exportot érintheti.

Az argentin kormány azonban még a fentieken túlnyúló korlátozásokat is alkalmaz Brüsszel szerint, egyes termékkategóriáknál például mennyiségi korlátozásokat szab, vagy a helyi ipari termelésbe való befektetésért, esetleg argentin viszontexportért cserébe hajlandó csak beengedni az uniós árukat a területére.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »