A határon túli magyarok választójogáról is egyeztetne a szlovák külügyminiszter

A határon túli magyarok választójogáról is egyeztetni fog Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Martonyi Jánossal Budapesten, a két tárcavezetőnek a jövő hét pénteken esedékes találkozóján – adta hírül Miroslav Lajcák megerősítésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Miroslav Lajcák a múlt héten – a szlovák diplomácia célkitűzéseit ismertető sajtóértekezletén – már megerősítette: „nyitott kérdésekről is egyeztetni fog” a budapesti találkozón, konkrét témákat azonban most először említett.

„Érthetően mindenről beszélni fogunk, de a diplomatikus tárgyalások keretén belül” – nyilatkozta Miroslav Lajcák. Hozzátette: fontos számára, hogy sikerüljön megértésre lelni ott, ahol a két ország nem jut közös álláspontra.

A szlovák külügyminiszter megerősítette: magyar partnerével a kettős állampolgárság kérdésén túl egyeztetni fognak arról a törvényi szabályozásról is, amely választójogot adna a kettős állampolgársággal rendelkező határon túl élő magyaroknak. Hozzátette: úgy gondolja, hogy a jelenlegi pillanat nem alkalmas arra, hogy kommentálja az említett törvényt.

A szlovák diplomácia vezetője leszögezte: minden dokumentumot az alapján kell megítélni, amit az tartalmaz és, hogy milyen mértékig felel meg az európai standardoknak. Rámutatott: ezt a törvényt eddig még nem látta. „Biztos vagyok benne, hogy abban a pillanatban, amint létrejön a törvény munkaváltozata, akkor az Európa Tanács és más európai intézmények is hozzászólnak majd és ennek alapján foglalunk majd állást mi is” – tette hozzá Miroslav Lajcák.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »