Megvan, mit suttogott Obama Merkelnek

Francois Hollande francia elnökről letanácsolta a nyakkendőt a G8-csoport országainak Camp David-i csúcstalálkozóján a házigazda Barack Obama, aki a brit miniszterelnökkel, David Cameronnal a futópadon izzadva folytatott négyszemközti megbeszélést; míg Merkel német kancellárasszonnyal is váltott pár szót.

A hét legiparosodottabb állam és Oroszország vezetőinek csúcstalálkozóján, amelyen az amerikai házigazdák nagy hangsúlyt fektettek a megbeszélések kötetlen külsőségeire, a tárgyalássorozatot megnyitó munkavacsorán a francia elnök – a résztvevők között egyedüliként – nyakkendőben jelent meg.

    „Francois, mondtuk, hogy leveheted a nyakkendődet” – fogadta párizsi vendégét a Camp David-i elnöki üdülő főépülete, a Laurel Lodge előtt Obama.

    „A sajtóm miatt…” – válaszolta Hollande.

    „A sajtód előtt jól kell mutatnod” – felelte a házigazda. A közös étkezés végére a fotók tanúsága szerint az újdonsült francia államfő nyakából lekerült a hivatalos, sötét kiegészítője.

    A helyszíni tudósítók az amerikai elnök üdvözlésének testbeszédéből próbálták meg kiolvasni, hogy Obama vajon az Hollande által szorgalmazott növekedést, avagy azt a költségvetési szigort pártolja, amely mellett Angela Merkel tette le a garast. Az amerikai elnök nagy szívélyességgel, két csókkal üdvözölte a német kancellárt.

    „Angela!… Hogy vagy?” – kérdezte tőle az elnök.

    Merkel – talán az elvesztett tartományi választás és a megszorítások miatti tiltakozások miatt – egy vállrándítással próbálta meg elintézni a választ.

    „Nos, járhat most néhány dolog a fejedben” – mondta Obama.

    Az amerikai elnök egyébként a csúcs részvevőiről szombaton elkészített „családi fotón”, talán jelképesen, Merkel és Hollande között foglalt helyet.

    „Dmitrij, jó viszontlátni téged, barátom, hogy vagy?” – hangzott az elnökből miniszterelnökké vált Medvegyev vacsora előtti üdvözlése.

    „Remekül, Barack, nem túl rosszul” – felelt a farmerben és sportzakóban megjelent orosz politikus. – „Ez az új házam” – tette hozzá a Laurel Lodge felé mutatva.

A közös vacsorán Obama csokoládétortával lepte meg Noda Jasihiko japán kormányfőt, aki vasárnap ünnepli a születésnapját.

Obama és Cameron szombat reggeli, háromegyed órás külön megbeszélését az elnöki kondicionáló teremben tartotta. A két vezető a futópadon folytatott eszmecserét az eurózóna válságának kezeléséről.

Merkel és Cameron még a csúcs előtt jelezte: szombaton egy ideig hiányozni fognak a csúcstalálkozóról, mert meg akarják nézni a Bajnokok Ligájának döntőjét, a Chelsea és a Bayern München összecsapását. A két kormányfő az elnöki pihenőhely mozitermében követi majd végig a mérkőzést a helyi idő szerint kora délutáni órákban.

Arról még nem adtak ki hivatalos tájékoztatást, hogy a kosárlabdáért és a golfért lelkesedő Obama csatlakozik-e a két futballrajongó európai politikushoz.

MTI

Friss hírek