Bukarest: nem kell ide Nyírő

A román-magyar államközi viszony bukaresti kormányváltást követő látványos elhidegülésének legújabb jeleként a román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország nagykövetét. A román fél többek között kifogásolta Nyirő József író május 27-re, Székelyudvarhelyre tervezett újratemetését, amelynek megszervezésében Budapest aktív szerepet vállalt.

A román–magyar államközi viszony bukaresti kormányváltást követő látványos elhidegülésének legújabb jeleként a román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország nagykövetét. A román fél kifogásolta Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő korábbi kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezte Nyirő József tervezett újratemetését – tájékoztatott szerda este a budapesti külügyminisztérium.

Füzes védte Nyirőt

A tervek szerint a székely írót május 27-én – a választási kampány kellős közepén –, Székelyudvarhelyen temetnék újra a magyar Országgyűlés Hivatalának közreműködésével. Az esemény társzervezője a Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány. Füzes Oszkár bekéretésének előzménye volt, hogy az újratemetés hírét a román sajtó ellenségesen fogadta. A napokban az Evenimentul zilei napilapban megjelent cikk fasisztának és irredentának nevezte Nyirő Józsefet. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet ugyanakkor felszólította a kormányt, akadályozza meg az író újratemetését.

Nyirő József földi maradványai április elején érkeztek meg Madridból Budapestre. A koporsó a választási kampány idején kerül UdvarhelyreFüzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget szerdán a partner kérésének – olvasható a budapesti tárca közleményében. Az ügyvivő közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. Ugyancsak védelmére kelt a székely írónak az aznap Marosvásárhelyen tartózkodó Füzes Oszkár is. Nyirő József nem volt sem románellenes, sem antiszemita – jelentette ki a nagykövet, amikor román újságírók azt firtatták, nem árnyékolja-e be a magyar-román kapcsolatokat az emigrációban elhunyt erdélyi író közelgő székelyudvarhelyi újratemetése. „Elmondtam, hogy ennek a választási kampányhoz semmi köze, Nyirő József nem volt nyilas, nem volt antiszemita és nem volt románellenes” – számolt be az MTI-nek a marosvásárhelyi újságírókkal folytatott beszélgetéséről Füzes Oszkár. Arra a felvetésre, hogy Nyirő horthysta volt-e, a nagykövet azt mondta: „Horthy idejében élt. Ilyen alapon az apukámat is horthystának lehetne nevezni, mert ő is akkor élt”.

Szász: nem kell túlreagálni

Szász Jenő szerint a román hatóságok csak véleményüket fogalmazták meg Nyírő József író tervezett újratemetése kapcsán. Az index.hu-nak kijelentette: az, hogy Bukarest nem támogatja az eseményt, nem jelent semmilyen tiltó rendelkezést, és a legfontosabb dolog most, hogy méltóságteljes temetést rendezzenek, amin mindenki bátran részt tud venni. A romániai külügy álláspontja, mivel szóban történt a tájékoztatás, szerinte informális, és ezért „nem kellene túlreagálni a dolgot”.

Bunta: keresik a cirkuszt

Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere korábban nem támogatta a Márton Áron térre vonatkozó közterülethasználati kérelmet, amelyet az újratemetés társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány nyújtott be. Az elöljáró tegnap az ÚMSZ-nek elmondta, a polgármesteri hivatal részéről felmerült kifogások az újratemetéshez felhasznált közterekre, valamint a ceremónia időintervallumára vonatkoztak. „Az első kérés, amit a szervezők leadtak nekünk, sem formailag, sem pedig tartalmilag nem felelt meg. Ezen az óta sem változtattak, sőt, közölték velünk, hogy akkor nem használnak majd közterületeket, ami szinte lehetetlen” – tette hozzá a polgármester, aki szerint, a szervezők „valósággal keresik a cirkuszt”, nem próbálnak meg köztes megoldásokat találni.

Bunta elmondta, a médiából értesül folyamatosan arról, hogy az újratemetés szervezése körül nincs minden rendben. „Most, hogy kampányidőszak van, kapkodnak, sértegetik egymást, elsietik a szervezést” – mondta az ÚMSZ-nek.  Hozzátette, a városháza az újratemetést semmiképp nem akarja akadályozni, sőt segítenének a szervezőknek, ha lenne kommunikáció közöttük.

Új Magyar Szó

Friss hírek