Kínai halászok észak-koreai fogságban?

Egy észak-koreai hadihajó fegyveresei kínai halászhajók összesen 29 fős legénységét tartják fogva, és szabadon engedésükért pénzt követelnek. A halászokat május 8-án a Sárga-tengeren fogták el – számolt be csütörtökön a kínai média.

Az egyik hajó kapitánya a fogva tartók telefonjáról kezdeményezett hívás során hajója tulajdonosának kedden elmondta, hogy a fegyveresek között kínaiak is vannak, s hajónként 300 ezer jüant (11 millió forint) követelnek. A három halászhajót érintő akciót állítólag egy észak-koreai ágyúnaszáddal hajtották végre; a legénységet egy szűk kabinba zsúfolták be, az ételt – a beszámoló szerint – megvonták tőlük.

Az összeg kifizetését a Lianoning tartományi vállalatok nem tudják vállalni, s ezért fordultak a sajtóhoz. A kínai külügyminisztérium illetékese az egyik vidéki napilapnak azt nyilatkozta, hogy egyelőre az információk megerősítésén, a valós történések kiderítésén dolgoznak.

Az eset kínai vizeken történt – mondta a kapitány, és megadta a pontos koordinátákat is. A hajótulajdonosok, azt követően, hogy kapcsolatuk megszakadt a hajókkal, „eltűnésüket” azonnal jelentették a hatóságoknak, de egyelőre nem kaptak felvilágosítást a halászok hollétéről.

A Talien (Dalian) városi rendőrség illetékes ügyosztályán a Global Times című lapot arról tájékoztatták, hogy a halászok elfogói korábban beleegyeztek a kínaiak szabadon bocsátásába, azonban szombaton a megadott helyszínen nem jelentek meg. Mint mondta: egyelőre nem világos, hogy az észak-koreai hatóságok keze van-e a dologban, vagy emberrablókról van szó, akik váltságdíjat követelnek.

A sina.com című honlapon megjelent híradás szerint az észak-koreaiak arra igyekeztek rávenni a kínai halászokat, hogy hívják fel hozzátartozóikat és fizettessék ki velük a váltságdíjat.

MTI

Friss hírek