Meglőttek hét békefenntartót Kongóban

A Reuters beszámolója szerint az ENSZ több békefenntartója is jelen volt azon a kongói tüntetésen, melynek végül fegyverek ropogása vetett véget. A közel ezer fős tömeg azért gyűlt össze a  Dél-Kivu tartománybeli bázis körül, hogy a hutu szélsőséges FDLR milícia ellen tüntessen. A szervezet vezetője, Sylvestre Mudacumura ellen a napokban javasolta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a nemzetközi elfogatóparancs kiadását háborús és emberi bűnök miatt.

A lövéseket feltételezhetően a Mai Mai nevű helyi fegyveres csoport tagjai adták le, többen pedig köveket dobáltak a demonstrálók közé. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn nyilatkozatot adott ki, melyben határozottan elítélte az akciót, egyúttal megerősítve a tizenegy sérült békefenntartóról érkezett híreket. A szervezet hét súlyosan megsebesült pakisztáni munkatársát Gomába szállították,hogy megkapják a szükséges kezeléseket, állapotukról egyelőre nem érkeztek információk. Az ENSZ további békefenntartóak küld az egyelőre stabil, de feszült légkörű térségbe.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban már egy évtizede lezárult a háború, de az ország keleti részén azóta is folyamatosak az utóbbi esethez hasonló zavargások.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek