Beborul a felvidékiek bevásárlóturizmusának

Nyártól át kell szervezniük a hétvégi programjukat azoknak a dél-szlovákiai családoknak, akik rendszeresen járnak bevásárolni a magyarországi boltokba. A módosított munka törvénykönyve szerint a legtöbb üzlet Magyarországon nem nyithat ki vasárnap. A pozsonyi Új Szó összefoglalója.

Kisebb sokkot okozhat a bevásárlóturizmushoz szokott szlovák–magyar határ menti régiókban az új magyar munka törvénykönyve, amely korlátozná egyes boltok hétvégi nyitvatartását. A júliustól életbe lépő szabályozás szerint azoknak a kereskedelmi egységeknek kell bezárniuk vasárnap, amelyeknek üzemelési ideje hetente kevesebb, mint nyolcvan óra – tudta meg a Magyar Nemzet. A tiltás nem érinti a benzinkutakat, a vendéglátóhelyeket, a virágüzleteket és az éjjel-nappali élelmiszerboltokat, de a plázákban működő boltokat és a turisztikailag látogatott bevásárlóutcák kisebb üzleteit igen.

A szlovák határvárosokban hétvégente gyakran kígyózó autósorok tartanak Magyarország felé. Az árkülönbségeket nem csak a határ mentén élők használják ki. A komáromi Tescónál vagy Győrben például nyitrai és nagytapolcsányi jelzésű autókat is rendszeresen látni nagyobb számban.

Hasonló javaslattal a kisebbik kormánypárt, a KDNP már tavaly is előállt. A magyarországi kereskedők abban bíznak, elírás lehet a törvényben, és nem számítanak arra, hogy nyáron életbe lép a nyitva tartás korlátozása. Az üzletláncok tavaly azzal érveltek a javaslat ellen, hogy a vasárnapi zárva tartás 20–25 ezer ember elbocsátását vonhatja maga után, továbbá 250–300 millió forint évi adóbevételtől esik el az államkassza. Hasonló szabályozás van érvényben több uniós országban is. Ausztriában például a kávézók sem nyitnak ki vasárnap és ünnepnapokon.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »