MOGYE: törvényes charta?

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök súlyos aggályokat fogalmazott meg az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatban, miután a marosvásárhelyi táblabíróság a hét végén határozatban kötelezte arra az oktatási minisztériumot, hogy fogadja el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem korábban elutasított chartáját, amelyből hiányzott a magyar tagozat önszerveződési joga.

„Ezek után megállapíthatom, a bíróság nem a törvényesség helyreállításán dolgozik, hanem ellenkezőleg, tovább erősíti az illegalitást ebben az ügyben” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint az emberek nagyon rosszul fogadják a Ponta-kormány első intézkedéseit, és ha ilyen ütemben haladnak tovább, akkor súlyos feszültségeket okozhatnak a társadalomban. „A MOGYE-n való anyanyelvű tanulás nem az RMDSZ politikusainak jó, mert nem valószínű, hogy ők akarnak egyetemre járni, hanem az orvosnak, gyógyszerésznek készülő erdélyi magyar fiataloknak” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese szerint a MOGYE-n intézményesített magyar tagozatra van szükség, hogy az egyetemi ügyekről azok döntsenek, akik közvetlenül érintettek benne. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) volt magyar rektorhelyettese szerint a magyar tagozat számára biztosítani kell az önálló döntés jogát a tanrendi önállóság, személyzetpolitikai önállóság, arculati önállóság terén. Hozzátette, az RMDSZ főtitkársága azt fogja támogatni, amit a MOGYE magyar részének legitim képviselete célként meghatároz: részletesen, tételesen, világosan és hamarosan.

A marosvásárhelyi táblabíróság a MOGYE román többségű vezetősége által indított közigazgatási perben hozott ítéletet pénteken. Ebben érvényteleníti az oktatási minisztérium január 12-i átiratát, amelyben az intézmény a kifogásait közölte, és arra kötelezi a szaktárcát, hogy a charta jóváhagyásáról bocsásson ki iratot. A korábbi, Emil Boc és Mihai Răzvan Ungureanu által vezetett kormány oktatási tárcája több ízben felszólította a MOGYE-t, alapszabályát igazítsa az oktatási törvényhez és a chartában tegye lehetővé a magyar tagozat szervezeti önállósulását. A táblabírósági döntés az egyik ilyen felszólítást érvényteleníti.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »