Thaiföld: tiltakozás a szigorú felségsértési törvény ellen

Több százan tiltakoztak Thaiföld fővárosában, Bangkokban a büntetőbíróság épülete előtt az ellen a máig is érvényben lévő törvény ellen, mely szerint az uralkodó családot bármilyen sértő megjegyzéssel illető személyekre börtönbüntetés szabható ki. A demonstrálók a jogszabály reformját követelték.

A tiltakozásra annak a hatvankét éves férfinak a temetésén került sor, akit tavaly novemberben húsz éves szabadságvesztésre ítéltek a királyi családot becsmérlő állítólagos szöveges üzenetek küldése miatt. Az elhunyt, Ampon Tangnoppakul néhány napja a börtön kórházában halt meg, valószínűsíthetően májrákban. Koporsóját felesége a kórházból a bíróság elé szállította, hogy ott végezze el a gyászszertartást. Az asszony azt nyilatkozta, hogy a szertartást azért végzi a bíróság épülete előtt, mert fel szeretné hívni az emberek figyelmét a törvény hatályon kívül helyezésének fontosságára, illetve arra, hogy mindenkit megillet a jog az orvosi ellátásra – tudósított a BBC.

A 2010 augusztusában őrizetbe vett, és tavaly novemberben húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Ampon állítólagos bűne az volt, hogy a királynőt sértő négy sms-t küldött egy, az akkori miniszterelnöknek dolgozó tisztviselőnek. A férfi tagadta a vádakat, és azt mondta, nem is tudja, hogyan kell sms-t írni. Ügyvéde nyilatkozata szerint Ampon a király kegyelmében reménykedett, de azt nem kapta meg. Az eset nagy felháborodást váltott ki mind Thaiföldön, mind nemzetközi szinten. A történteket az Európai Unió is elítélte, és aggodalmát fejezte ki a túlzó büntetéssel kapcsolatban. 

Palócz Eszter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »