Vegyes adatok jöttek a nagybankoktól

Tegnap zárás után felvillant a hír a főbb amerikai portálokon, miszerint 2 milliárd dolláros kereskedési veszteség keletkezett a J.P. Morgan-nél a második negyedévben, aminek köszönhetően 37,98 dollárig passzírozták a részvényt (-6,8%). A legutóbbi 2 milliárdos UBS-es sztori után (felhatalmazás nélküli kereskedés) így újabb gyöngyszemmel bővült a mesetár. A cég várakozásai szerint 200 millió dolláros nyereséggel zárta volna a kockázati tőke üzletág a negyedévet, azonban a hír hatására a könyvekben 800 millió dolláros veszteség várható, a maradék 1 milliárdot pedig máshova könyvelik. További lejtmenet sem kizárt a papír mai kereskedésében.

Az olasz bankóriás, Unicredit napon belül 13%-os emelkedést produkált a negyedéves jelentés számaira. A társaság nettó profitja 914 millió eurót ért el (845 milliós várakozás) a bázis időszak 810 milliós értéke után. A húzóágazat a kereskedési üzletág volt, ami 64%-os növekedést ért el. A kamatbevételek azonban csökkentek 3,79 milliárd euróra, igaz csak 2,3%-kal.

Francia honban is belehúzott a Credit Agricole, miután „potom” 75%-os profit csökkenésről adott számot. A görög veszteségleírások mintegy 940 millió eurót tettek ki, így már mindjárt érthető az óriási bukta. Az elemzői konszenzusban 623 millió eurós nettó profit szerepelt, ami végül csupán 252 millió euró lett. A bevételek 2,3%-kal nőttek 5,43 milliárd euróra, ami 7,5%-kal haladta meg a várakozásokat. Valószínűleg visszaad a papír a tegnapi pluszokból.     

Kitekintő / Equilor

Friss hírek