Újrakezdődnek a tárgyalások a Boko Harammal

Habár a nigériai iszlamista szervezet, a Boko Haram vezetői márciusban még egyértelműen elzárkóztak a tárgyalásoktól, most úgy tűnik, újra megindulhat a párbeszéd a radikális szervezet és a nigériai kormány képviselői között.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kormányerők és a lázadó capatok közötti béke egyszerre helyreáll. Hacsak az elnök, Goodluck Jonathan a szervezet kérésének megfelelően nem ül le tárgyalni annak vezetőivel, a nigériai kormánynak hamarosan újabb véres merényletekkel kell számolnia. Máris több jelentős személyiség (köztük a szenátus elnöke, illetve az északi muszlim értelmiség egyik legmeghatározóbb alakja, Katsina állam emírje) is a párbeszéd mihamarabbi megkezdésére biztat.

A tárgyalások kimenetele többesélyes, sokak szerint kicsi az esély a megromlott kapcsolatok párbeszéd útján történő rendezésére. A kezdeményezés így már az érdemi tárgyalások előtt számtalan módon kudarcot vallhat. A szemben álló felek számára minden bizonnyal komoly kihívást jelent majd megállapodni a közvetítő személyéről, a tárgyalások formájáról, illetve ami talán még ennél is fontosabb, megelőlegezni a szükséges bizalmat. A legoptimistább forgatókönyv alapján a feleknek természetesen sikerül megállapodásra jutni, de még ha így is történik, vajon mi a garancia arra, hogy a Boko Haram minden egyes tagja tartja is magát ahhoz?

Lehetséges tárgyalási alapként szolgálhat a szervezet bebörtönzött tagjainak szabadon eresztése a tűzszünetért cserébe. A nigériai kormány olyan követeléseket nyilván nem fogadhat el, amik az ország iszlamizációját szolgálnák, azonban más módon is sikerülhet megtörni a Boko Haram ellenállását. Az északi országrész fejlesztését célzó programok vagy a csoport harcosainak felajánlott amnesztia ígéretével talán meggyőzhetők az északi vezetők. Amennyiben a szervezet mégis kitart szokásos céljai mellett, mint az iszlám törvénykezés széleskörű bevezetése, vagy a nyugati hatások teljes száműzése az országból, a biztató jelek ellenére nem sok esély marad az előrelépésre.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »