Tüntetések már Mauritániában is

Majd egy hete tartanak már a tiltakozó megmozdulások Mauritánia fővárosában, Nouakchott-ban és az ország számos más pontján. A különböző ellenzéki csoportokat, a politikai erőket és ifjúsági szervezeteket egyaránt magába tömörítő Demokratikus Ellenzéki Tanács (COD) május elején szólított fel békés tiltakozásra Mauritánia diktatórikus vezetése ellen. A milliókat utcára hívó ellenzék célja, hogy elősegítse a 2008 óta hatalmon lévő elnök, Abdel Aziz távozását, és kikényszerítse az eredetileg 2011-re tervezett, de határozatlan időre elnapolt parlamenti választások megtartását. Az országban egyre nő az elégedetlenség az elharapódzó korrupció, a magas munkanélküliség, valamint a Száhel-övezetben tapasztalható szárazság miatt.

Az elmúlt hónapok során rendszeressé váló különböző megmozdulások várhatóan folyatódnak a jövőben is, hiába a kemény és brutális rendőri fellépés, ami csak olaj volt a tűzre. A demonstrálók elleni hatósági támadásban többen súlyosan megsérültek, sokakat letartóztattak. A megmozdulás szervezői, bár békés és erőszakmentes tüntetést hirdettek meg, az erőszakos fellépésekre válaszként hajlandóak hasonló eszközökhöz folyamodni, ami a feszültségek eszkalálódásához vezethet.

Arról, hogy mi lesz a több ezres tömegtüntetések következménye, többféle forgatókönyv létezik. Akár népi felkelésbe, vagy egy újabb katonai hatalomátvételbe is torkollhatnak az események, vagyis a politikai instabilitás borítékolható. Mauritánia puccsokban gazdag múltjának újabb fejezeteként a hasonló módon hatalomra került Azizt is katonai csoportok buktathatják meg, igaz egyelőre a biztonsági erők lojálisnak mutatkoznak a vezetéssel szemben. Ugyanakkor az is kérdéses, hogy az ellenzékiek tábora meddig lesz képes a politikai és etnikai ellentétek ellenére egységesen fellépni céljaik elérése érdekében.

Meleg Veronika

Friss hírek