Barátságtalan gesztus a magyar választókörzet hiánya

A magyarok iránti barátságtalan gesztusnak tartja az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) részéről a kárpátaljai magyarság saját egyéni parlamenti választókörzet létrehozására irányuló igényének figyelmen kívül hagyását Fegyir Sandor szociológus, az ungvári Kárpáti Közvélemény-kutató Intézet igazgatója.

Az idén októberben esedékes ukrajnai parlamenti választások kárpátaljai egyéni választókörzeteinek kialakításáról hétfőn Ungváron tartott sajtótájékoztatón Fegyir Sandor egyebek mellett elmondta: az ukrán állami vezetők különféle megállapodásokat kötöttek magyarországi partnereikkel, amelyek értelmében a kárpátaljai magyar kisebbség jogosult lett volna egy ukrán parlamenti mandátumra.

Hasonló gyakorlat jellemző sok szláv országra, így Horvátországban is biztosítanak egy képviselői helyet a ruszinoknak-ukránoknak az ottani parlamentben – tette hozzá.    

„A magyar választókörzet hiánya visszalépést jelent az európai integrációt illetően” – hangsúlyozta az ungvári szociológus. Úgy vélte, az ukrán államhatalom ezzel a lépésével azt jelezte a magyaroknak, hogy „nem akar barátkozni velük”, hiszen a magyar ajkú járás ukránokkal való összekeverése a magyar voksok „felhígulását” eredményezi.    

Fegyir Sandor azt is elmondta, hogy a Kárpátalján kialakított egyéni választókörzetek sem a hatalmon lévő Régiók Pártjának (PR), sem pedig az ukrajnai megyében erős Egységes Centrumnak (JC) nem kedveznek. Szerinte teljesen ésszerűtlen a hat egyéni körzet határainak kijelölése a régióban, azonban – mint emlékeztet – több esetben világosan látszik, hogy azokat konkrét személyekre „szabták”, akik így nagyon előnyösen juthatnak képviselői mandátumhoz.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek