Obama máris meghívta Hollande-ot a Fehér Házba

Barack Obama amerikai elnök is gratulált a franciaországi elnökválasztás győztesének, a szocialista Francois Hollande-nak és kétoldalúra találkozóra hívta a Fehér Házba a két hét múlva esedékes G8- és NATO-csúcstalálkozó előtt – közölte vasárnap este az amerikai adminisztráció.

„Obama elnök felhívta az elnökké választott Francois Holland-ot és gratulált neki a mai francia választási eredményhez” – tájékoztatott Jay Carney szóvivő. Hozzátette, hogy Obama elnök szeretne szorosan együtt dolgozni Hollande-dal és kormányával a nehéz gazdasági és biztonsági kérdéseken.

Azonkívül, hogy Obama és Hollande május 18-19-én találkozik a Washington melletti Camp Davidben a G8-csoport csúcstalálkozóján, illetve május 20-21-én pedig a NATO-csúcstalálkozón Chicagóban is mindketten képviselik hazájukat, az amerikai elnök azt javasolta, hogy még ezeket megelőzően folytassanak kétoldalú megbeszélést a Fehér Házban – derül ki a washingtoni közleményből.

Telefonos megbeszélésük során „Obama elnök és a megválasztott francia elnök mindketten emlékeztettek az amerikaiak és a franciák közötti fontos és tartós szövetségre” – írta a szóvivő.

MTI

Friss hírek