Nehézségek a kanadai-európai gazdasági tárgyaláson

A kanadai export az utóbbi években nem tudott növekedést produkálni, és továbbra sem éri el a gazdasági válság előtti szintet. A gazdasági élet helyreállása és a jelenlegi konzervatív kormány sorsa nagyban múlhat azon, hogy sikerül-e tető alá hozni az Európai Unióval az ígért átfogó gazdasági és kereskedelmi egyezményt (CETA). – számolt be a National Post.

Az észak-amerikai állam jelenleg több ázsiai országgal  szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat, például Japánnal, Indiával és Dél-Koreával. Bár ezekkel ellentétben a CETA valószínűleg nem vagy nem csupán a kivitel növelése miatt lenne fontos Kanadának, mégis döntő előrelépést jelenthetne egy későbbi, még szélesebb körű együttműködés felé. – nyilatkozta a kanadai-európai üzleti kerekasztal ügyvezető igazgatója, Jason Langrish.

A CETA megszületésének egyelőre politikai és technikai akadályai is vannak: többek között a szellemi tulajdon, a közbeszerzések, a munkaerő-mobilitás és a mezőgazdaság területén akadnak vitás kérdések. Eddig Kanada hivatalos ellenzéki pártja, az új demokraták (NDP) sem támogatták az egyezményt, hiányolva a kereskedelmi tárgyalások átláthatóságát. Az egyik legkomolyabb megoldandó problémát az jelenti, hogy mindkét fél, Kanada és az Európai Unió is protekcionista mezőgazdasági politikát próbál folytatni.

Az ottawai kormánynak a mielőbbi megegyezés lenne az érdeke, mert két tartományban, Québec-ben és British Columbiában is tartományi választások következnek, és olyan kormányok kerülhetnek hatalomra, akik elődeikkel szemben kevésbé támogatják az EU-val való megállapodást.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »