Kelemen Hunor: „Mindent le lehet rombolni, ami felépült”

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy véli, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla MOGYE-t érintő döntése után „egyre bonyolultabbá válnak a dolgok”, és ha a bíróság felfüggesztheti a kisebbségek számára elnyert jogokat, azt jelenti, hogy mindazt le lehet rombolni néhány nap alatt, amit 22 év alatt felépítettek.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Mediafax tudósítójának azt nyilatkozta pénteken, hogy addig nem kommentálja a Marosvásárhelyi Ítélőtáblának a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemre vonatkozó kormányhatározat alkalmazásának felfüggesztéséről szóló döntését, amíg kézhez nem kapja a bírósági döntés indoklását.

„Addig nem kommentálom a Marosvásárhelyi Ítélőtábla határozatát, amíg nem látom az indoklást. Tudjuk, hogy az elsőfokú ítélet kihirdetéséig a kormányhatározat alkalmazását felfüggesztették. Politikai szemszögből a dolgok egyre bonyolultabbak lesznek. Ha a bíróság felfüggeszti a kisebbségek számára elnyert jogokat, azt jelenti, hogy mindazt le lehet rombolni néhány nap alatt, amit 22 év alatt felépítettek” – fejtette ki Kelemen.

Hozzátette, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntése után most már nincs szükség egy új kormányrendelet elfogadására az ügyben, „mivel a bíróság által felfüggesztett kormányhatározatot nem szükséges megerősíteni jogilag egy kormányhatározattal”.

„Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy az oktatási törvény alkalmazása, és a marosvásárhelyi orvosi egyetem működésére vonatkozó intézkedés alkalmazása továbbra is prioritás kell legyen. Úgy gondolom, hogy ennek fényében kell cselekednie a hétfőn beiktatandó kormánynak is. Mi is ezt fogjuk szorgalmazni, és érveket fogunk hozni a törvény alkalmazása érdekében” – mondta Kelemen.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla pénteki határozatával felfüggesztette az Ungureanu-kabinet által hozott kormányrendelet alkalmazását, amely különálló magyar kar létrehozását tette volna lehetővé a MOGYE-n. A bíróság az egyetem vezetése által benyújtott keresetnek tett eleget ezzel.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla képviselői által pénteken kiadott sajtóközlemény szerint a bíróság pénteken elfogadta a 2012. március 27-ei 230-as kormányhatározat alkalmazásának felfüggesztésére irányuló keresetet.

Anuţa Duşa, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla szóvivője elmondta, a keresetet az illető kormányhatározat alkalmazásának felfüggesztésére a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége nyújtotta be. A pénteki bírósági határozata jogerős, de fellebezhető a közléstől számított öt napon belül.

Az Ungureanu-kabinet által március végén hozott kormányhatározat értelmében a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen különálló magyar kart hoztak volna létre. A rendelet értelmében az egyetemen új kar létesülne román, magyar és angol nyelvű oktatással.

Az illető kormányhatározat szerepelt az USL által benyújtott bizalmatlansági indítványban is, melynek következtében az Ungureanu-kormány megbukott.

Kitekintő / Nyugati Jelen, Mediafax

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »