Francia elnökválasztás – Hollande nyerte a második fordulót

A francia televíziók által közzétett első becslések szerint a szocialista jelöltet a szavazatok 51,9-53,3 százalékával választották elnökké a franciák. A konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő 46,7-48,1 százalékot ért el.

Francois Hollande-dal 17 év után tér vissza a francia baloldal a hatalomba. Hollande az V. köztársaság hetedik köztársasági elnöke és a második baloldali államfője Francois Mitterrand (1981-1995) után. A szocialisták ugyanakkor 1997 és 2002 között is kormányon voltak a jobboldali Jacques Chirac államfői mandátuma alatt. 

A becslések szerint a választásra jogosult mintegy 46 millió francia állampolgár 80-82 százaléka adta le szavazatát vasárnap este 8 óráig.

Sarkozy azonnal elismerte a vereségét

„Franciaországnak új köztársasági elnöke van. Ez egy demokratikus, köztársasági szellemű döntés. Francois Hollande Franciaország új elnöke és mostantól ekként kell tisztelni” – mondta Sarkozy hívei előtt Párizsban. Hozzátette: „Most beszéltem vele telefonon, és sok sikert kívántam neki a megpróbáltatások közepette”.

„Vállalom ennek a vereségnek a felelősségét” – hangsúlyozta a leköszönő államfő, miközben a tömeg azt skandálta, hogy „nem, nem, nem”.

„A felelősség értékéért harcoltam, és nem én leszek az, aki nem vállalja most a felelősséget” – válaszolta vissza híveinek Sarkozy. 

A leköszönő elnök arra is utalást tett, hogy a jövőben „másfajta feladat” várja, de azt nem mondta ki egyértelműen, hogy visszavonul a politikától. A kampányban viszont többször is megemlítette, hogy ha nem választják újra, akkor abbahagyja a politizálást. 

„Új korszak kezdődik, és ebben az új életben egy leszek közületek, és számíthattok rám abban, hogy kiállok a meggyőződésünk és a gondolataink mellett, de a szerepem mostantól nem ugyanaz lesz” – fogalmazott Sarkozy. „35 év politizálás és tíz évnyi legmagasabb szintű kormányzati felelősség után a feladatom mostantól más lesz” – fűzte hozzá. Államfői mandátuma előtt a jobboldali Jacques Chirac elnöksége idején Sarkozy több miniszteri posztot is betöltött. Beszéde végén a magyar származású politikus azt mondta, hogy arra vágyik, hogy „ismét csak egy francia legyen a többi francia között”.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »