Mianmar: történelmi jelentőségű parlamenti eskü

A Nobel-békedíjas ellenzéki vezető, Ang Szan Szú Kji és pártjának képviselői szerdán esküt tettek a mianmari parlamentben, ami óriási előrelépésnek számít az ország demokratizálódási folyamatában.

Szú Kji és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) a múlt héten még megtagadta a parlamenti fogadalom letételét, mivel kifogásolhatónak tartották annak szövegezését. Az esküszövegben található „az alkotmány védelme” kifejezést a „az alkotmány tisztelete” fordulatra szerették volna módosítani, ám hétfőn visszavonták követelésüket, és úgy döntöttek, hogy megjelennek a szerdai ülésen. Szú Kjí úgy nyilatkozott, „az országért és népéért” teszik le az esküt, hiszen a választók azért szavaztak rájuk, hogy a parlamentben lássák őket.

A hét elején Mianmarba utazó ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun az ország elnökével, Thein Szeinnel való találkozása és parlamenti látogatása mellett Szú Kjivel is tárgyalt. Ban támogatásáról biztosította az ellenzékieket, és üdvözölte a parlamenti eskü letételére vonatkozó döntésüket.

A korábban másfél évtizeden át házi őrizetben tartott Ang Szan Szu Kjí és az NLD további 42 tagja az április elején tartott időközi választásokon jutott parlamenti mandátumhoz. Múlt hónap elejei elsöprő győzelme ellenére az NLD csak az országgyűlési helyek kevesebb mint tíz százalékát foglalja el, a parlamenti többség továbbra is a katonai jellegű kormányzó párté marad.

A Nobel-békedjías politikusnő parlamentbe jutása azonban mérföldkőnek tekinthető a reformok útján elindult Mianmarban, melynek hatására további változásokat várnak az országban – írta a BBC. A politikai átalakulás gyorsaságát mutatja, hogy alig másfél évvel házi őrizetből való szabadulása után Szú Kji helyet foglalhat az országgyűlésben. Az események kedvező alakulása ellenére egyes elemzők kevésbé látják optimistán a helyzetet, és tartanak tőle, hogy az NLD belépése a törvényhozásba csupán politikai hazárdjátéknak tekinthető, amely a mianmari kormányzat Nyugattól való több évtizedes elszigetelődését próbálja enyhíteni.

Palócz Eszter

Friss hírek