Mégis láthatáron a szudáni béke?

Csütörtökön az ENSZ és az Afrika Unió nyomására Szudán és Dél-Szudán elfogadta az AU hétpontos ütemtervét az ellenségeskedés felszámolására, amely végre felvillantja a béke reményét.

Dél-Szudán és Szudán is elfogadta az Afrikai Unió (AU) hétpontos ütemtervét a konfliktus békés rendezésére, hogy elkerüljék a nyílt háborút, azzal a szudáni fenntartással, hogy ragaszkodnak az önvédelem jogához. A megállapodás értelmében május 8-ig újraindulnak a tárgyalások és három hónapon belül megegyezés születik többek között a közös határ, az állampolgárság, valamint az olajlelőhelyek kérdésében. Az AU követeli, hogy a felek vonják ki csapataikat a konfliktus forrásául szolgáló területekről – adta hírül az Al Jazeera.

Korábban az ENSZ Biztonsági Tanács egyhangúan elfogadott határozatában támogatásáról biztosította az AU-t, továbbá figyelmeztette a harcban álló feleket, hogy amennyiben nem hagynak fel a harcokkal, úgy az ENSZ az Alapokmány 41. cikke alapján szankciókat helyez kilátásba.

A szudáni külügyminisztérium jelezte, hogy elfogadják mind az AU ütemtervét, mind a BT-határozatot, de fenntartják a jogot az önvédelemre, valamint amíg Dél-Szudán nem hagy fel az ellenségeskedéssel és nem vonja ki csapatait a vitatott területekről, addig ők sem cselekszenek másképp. Dél-Szudán már csütörtök délelőtt jelezte, hogy elfogadja az AU feltételeit.

Pénteken a dél-szudáni hadsereg (SPLA) szóvivője, Philip Aguer arról számolt be, hogy tüzérségi és légicsapás érte állásaikat több dél-szudáni területen. A szudáni hadsereg szóvivője visszautasította a vádakat, szerintük a Dél-Szudánnal szemben álló ellenzéki erők hajtották végre a támadásokat. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azonnal felszólította Szudánt, hogy hagyjon fel a határon átívelő támadásaival, különösen a légi bombázásokkal – adta hírül a Reuters.

További fontos tárgyalási pont lesz, hogy megoldják annak a 12 ezer Szudánból kiutasított dél-szudáni kérdését, akik Kosti kikötőjében rekedtek, miután a Níluson keresztül próbáltak volna Dél-Szudánba jutni. Az eredeti határidő szerint május 5-ig kellett volna elhagyniuk Szudánt, de Khartúm leállította a hajóforgalmat a folyón, mert állításuk szerint Juba a folyón keresztül látja el utánpótlással a lázadó erőket. Az ENSZ és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organisation for Migration, IOM) felháborodására a határidőt végül május 20-ára módosították.

Dél-Szudán tavaly nyerte el függetlenségét az évtizedek óta tartó polgárháború után, de a határok kérdése továbbra sem került rendezésre, mivel a vitatott területek olajban gazdagok. A mostani fegyveres konfliktus akkor fajult el, mikor a rendszeres határvillongások után Dél-Szudán erőivel bevonult Heglig olajrégióba. Válaszul az északi szomszéd bombázta a területet és felerősödött a háborús retorika is. Dél-Szudán végül a nemzetközi nyomás hatására kivonta csapatait, amit Szudán azonnal megszállt és azóta is folytatja a támadásokat.

Rabb Imre

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »