Szatmárnémeti: hulladékgyűjtés csak románul

Hétfőtől indul Szatmárnémetiben a szelektív hulladékgyűjtés – jelentette be Ilyés Gyula polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján.

Mint hangsúlyozta, az önkormányzat és a városi szemétszállító cég megteremtette a feltételeket a rendszer működtetéséhez, így a kezdeményezés sikere lényegében a lakosságon és a megyei hulladéklerakaton múlik, ahol készen áll már a válogatósor az újrahasznosítható anyagok utólagos szétválogatására – írja a Krónika.

A megyeszékhelyen 210 gyűjtőpontot alakítottak ki, ahol 923 konténert helyeztek el, amelyek – az elöljáró szerint – képesek kiszolgálni a tömbházakban lakókat. A kertes házakban élők ezentúl a meglévő kukáikba csakis a szerves szemetet tehetik, a szervetlen hulladéknak pedig zsákokat biztosít a cég. Az újrahasznosítható anyagokat kéthetente szállítják el, ebből fejenként havonta 90 liternyit visznek el ingyen, a fölöslegért pedig külön fizetni kell. A Krónika érdeklődésére, hogy miért kizárólag román nyelven feliratozták a konténereket, Ilyés Gyula mindössze anynyit mondott, hogy „magyarul is ki lehetne írni”.

Mint elhangzott, a polgármesteri hivatal és szemétszállító cég is népszerűsítő kampányba kezd, melynek során a sajtó, valamint szórólapok segítségével próbálják meg rábírni a szatmáriakat a szelektív hulladékgyűjtésre. Ilyés szerint az önkormányzat nem engedheti meg magának azt, hogy anyagilag érdekeltté tegye az embereket az új rendszerre való áttérésben, így a lakosság jóérzésében és civilizáltságában bíznak.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »