A legsúlyosabb diplomáciai vita 1979 óta

Szaúd-Arábia bezárta nagykövetségét és konzulátusait a folyamatos egyiptomi tiltakozások miatt. Az emberek azt követelik, hogy engedjék szabadon Ahmed al-Gizawi, emberi jogi ügyvédet.

Az egyiptomi ügyvédet Jeddahban tartóztatták le, mikor umrára, azaz egy kisebb fajta zarándoklatra készült Mekkába. Tudta nélkül ítélte őt egy év börtönre és 20 korbácsütésre egy szaúdi bíróság. Al-Gizawit „felségsértéssel” vádolják, bebörtönözése nagy felháborodást keltett Egyiptomban.

Egy egyiptomi emberi jogi szervezet, az Arabic Network for Human Rights Information (ANHRI) szerint ez az ügy pusztán megtorlás a szaúdi kormányzatot ért támadások miatt. Ahmed al-Gizawi ugyanis korábban számos panaszt nyújtott be Szaúd-Arábia ellen a jogellenesen fogva tartott egyiptomiak helyzete miatt.

A BBC információi szerint az emberjogi ügyvéd csomagjában állítólag 20 ezer nyugtatót találtak a repülőtéren, al-Gizawi ráadásul nem viselt fehér ruhát, amit a zarándoklatokhoz szokás, tették hozzá a szaúdi szervek.

Megfigyelők szerint ez az egyik legsúlyosabb diplomáciai vita a régió két hatalma között 1979 óta, mikor Szaúd-Arábia megszakította a kapcsolatot Egyiptommal, amiért az békeszerződést írt alá Izrael állammal.

Németh Orsolya

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »