Elkészült az Északi Áramlat második része

A múlt héten befejeződtek az Északi-áramlat kettes vezetékének építési munkálatai, amelynek keretében egy végső, 1224 km hosszúságú vezetékrész készült el, határidő előtt.  A kettes vezeték, az előzetes terveknek megfelelően a mérnöki bravúrnak számító csővezeték-páros részeként, 2012 vége felé már képes lesz földgázt szállítani az oroszországi Viborgból a németországi Greifswaldba a Balti-tenger alatt, direkt összeköttetést biztosítva a két ország között

Az építkezés a svájci székhelyű, ám döntően orosz többséggel rendelkező Nord Stream AG konzorcium felügyelete alatt valósult meg, amelyben az orosz Gazprom mellett megtalálhatóak olyan nagyvállalatok, mint a német Wintershall, az E.ON , holland N.V. Nederlandse Gasunie és francia GDF Suez is.  Egy nemrégiben kiadott sajtóközlemény szerint a kettes vezeték az elkövetkező 50 évben akár 55 milliárd köbméter földgáz szállítására is képes lehet évente, tenger alatti csővezetékekben Oroszország és az Európai Unió között. 

Az Északi-áramlat munkálatai két évvel ezelőtt, 2010 áprilisában kezdődtek meg, amelynek keretében számos esettanulmány és elemzés mérlegelte a legfontosabb környezetvédelmi szempontokat a tengerfenéken történő csővezeték-fektetéssel kapcsolatban. 2011 május elején készült el a vezeték első szakasza, amely már 2011 novembere óta működik és körülbelül 27.5 milliárd köbméter gáz szállítására képes évente. A kettes vezeték üzembe helyezésével akár 55 milliárd köbméter gáz transzportálása is lehetséges, amely egy megnyugtató válasz lehet az EU-s háztartások megnövekedett fogyasztására.

Az iker-csővezeték 3 szekcióra bontható, amelynek befejezett kettes ágában már elkezdődtek a nyomástesztelések, így a tervek szerint az év végén már teljes munkaidőben teljesíthet szolgálatot, egy teljesen automatizált rendszerben.

A 2009-ben publikált adatok szerint az Európai Unió éves földgázimportja 312 milliárd köbméter közelében állt, amely előrejelzések szerint 2030-ra akár 513 milliárd köbméterre is növekedhet. A fokozott kereslet miatt elengedhetetlenné vált további források feltárása, amelyekben az Északi-áramlat, az előzetes becslések szerint maga képes lehet a kereslet negyedét biztosítani.

Ezzel szemben a projekt kritikusai szerint az Északi-áramlat befejezése beilleszthető egy grandiózusabb orosz elképzelésbe, amely nem más, mint az európai energiafüggőség Oroszország általi dominanciája, illetve kontrollja. Ezt a teóriát látszik alátámasztani Vlagyimir Putyin, a közelmúltban tett bejelentése is, amelyben a Gazprom vezérigazgatójával találkozva elmondta, nincs kétség afelől, hogy a Déli-áramlat elnevezésű gázvezeték építése ez év decemberében már ténylegesen is megkezdődhet. 

Az előzetes tervek szerint a Magyarországon is áthaladó 63 millió köbméter kapacitással rendelkező gázvezeték a Fekete-tenger alatti vezetékekben, Bulgáriában partot érve orosz földgázzal látná el Görögországot, Olaszországot és Ausztriát. Mivel egyre valószínűbb, hogy a Nabucco-gázvezeték projekt csak később lehet működőképes, a Déli-áramlat Ukrajnát kikerülve az orosz érdekeltségek további erősödéséhez vezet az európai energiapiacon.

Földi Sándor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »