Német segítség az utolsó utáni pillanatban

Váratlan fordulat a francia elnökválasztás előtt: ugyan Sarkozy korábban kijelentette, hogy nem tart igényt Angela Merkel és a német konzervatívok támogatására a választási kampány során, ennek ellenére pénteken a francia és a német belügyminiszter a schengeni övezeten belüli határok egy hónapos visszaállítását javasolta arra az esetre, ha valamelyik külső határrészen nem megfelelő az ellenőrzés. A bevándorlást lassító mechanizmus pedig egyértelműen beleillik a választásokra készülő köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy retorikájába.

A schengeni egyezmény olyan „óriási eszköz, amit nem szabad kitenni a nemzeti érzékenység veszélyének”- így fogalmazott Angela Merkel német kancellár, mikor tavaly májusban Dánia minden egyeztetés nélkül szigorított határellenőrzést vezetett be Németországgal és Svédországgal szemben. Pénteken azonban a német kormány álláspontjában komoly változás történt, ugyanis Berlin és Párizs hivatalos levélben javasolta azt, hogy az Európai Unió Tanácsa vizsgálja felül a schengeni egyezményt, és szükség esetén állítsa vissza ideiglenesen az övezeten belüli határellenőrzést. Mi több, az Európai Unió két legerősebb gazdaságának belügyminisztere a jövő heti luxembourgi találkozójukon további megbeszélést kíván folytatni e témáról.

A német-francia kezdeményezés biztosan Sarkozy malmára hajtja a vizet a francia választási harcban, hiszen a francia köztársasági elnök a híres március 11-i villepentei beszédében kijelentette, ha nem sikerül megreformálni a schengeni együttműködést, akkor Franciaország kilép az övezetből: „… a schengeni megállapodás többé már nem tud választ adni erre a súlyos helyzetre. Nem hagyhatjuk, hogy a migrációs hullámok kezelése továbbra is a technokraták és a bíróságok kezében maradjon”. Kérdéses ugyan, hogy az újonnan született javaslat befolyásoló hatással bír-e majd a francia választások végkimenetelében.

A Hans-Peter Friedrich német és Claude Guéant francia belügyminiszter által beterjesztett javaslat megosztotta a német politikai pártokat a szóban forgó kérdést illetőleg. Míg a Die Grüne (Zöldek) és a szociáldemokraták (SPD), sőt még a koalíciós partner (FDP) nyilatkozatai egyértelműen az „el a kezekkel Schengentől” szólam mentén épülnek fel, addig a legnagyobb kormánypárt, a CDU-CSU véleménye szerint az új tervezet tartalmilag nem emelt be semmi újat, hiszen korábban az Európai Bizottság tett hasonló jellegű javaslatot a határellenőrzés megreformálására. Guido Westerwelle német külügyminiszter – aki korábban kritikával illette Merkel részvételét a francia választási kampányban – a Spiegelnek tett nyilatkozatában ismételten elítélte a német kormány beleszólását a francia belügyekbe, miután a német kormány egy pénteki sajtótájékoztatón hivatalosan kiállt Hans-Peter Friedrich mellett. Az FDP Európai Parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Alexander Graf Lambsdorff kiállt Westerwelle mellett, amikor a tervben lévő változtatásokra így reagált: „Sarkozy ilyen jellegű támogatása csupán a tőle jobbra lévő párt vitorlájából fogná ki a szelet, Európa rovására.”

A luxemburgi Schengenben 1985-ben kötött egyezmény a megállapodásban részes tagállamok belső határainak fokozatos leépítésével és a külső határellenőrzés erősítésével kívánta mélyíteni az európai integrációt. A schengeni övezet jelenleg 23 uniós tagországot foglal magába, valamint bizonyos kikötésekkel további négy állam (Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein) tagja az együttműködésnek.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »