Rekordhosszú diáktüntetés a tandíjak emelése ellen

A kanadai Québec tartomány hallgatóinak közel fele immár nyolcadik hete demonstrál a felsőoktatási tandíjak növekedése ellen.

A kanadai Québec tartomány 175 000 hallgatója közel két hónapja sztrájkol az egyetemi tandíjak további emelése ellen, és a felsőoktatási támogatási rendszer teljes újragondolását követeli a tartományi vezetéstől. – adta hírül a The Globe and Mail. Jean Charest québec-i első miniszter számára a tartományi választások közeledtével egyre sürgetőbbé válik a kérdés rendezése, azonban a diáktüntetés vezetői egyre eltökéltebbek és szervezettebbek.

A hallgatók által szervezett sztrájkőrség ellen korábban bírósági végzéseket hoztak, ezek azonban ugyanolyan eredménytelennek bizonyultak a demonstráció megtörésében, mint a québec-i kormány ajánlata a diákhitelrendszer átalakításáról: ezután a törlesztéskor figyelembe vennék az igénylők éves jövedelmét, illetve az arra rászorulók számára kibővítenék a felvehető kölcsön összegét. A tüntetők egyelőre nem engedtek eredeti céljukból, a tandíjrendszer alapvető felülvizsgálatából.

A diákmozgalom hatással lehet a többi kanadai tartomány hallgatói szervezeteire is, a tandíjak ugyanis Québec-ben a legalacsonyabbak, a növekvő diákhitel-állomány pedig országszerte egyre nagyobb problémát jelent.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek