Dél-Szudán a Világbank-csoport és az IMF soraiban

Dél-Szudán a világ legfiatalabb államaként felvételt nyert a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbank-csoport intézményeihez, így jelentős pénzügyi források váltak elérhetővé számára.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagjává vált Dél-Szudán. Az IMF-hez a tagsági kérelmét múlt év áprilisában nyújtotta be, a 2011 nyarán bekövetkezett függetlenedésével pedig alkalmassá vált arra, hogy 188. tagként a Valutaalap kötelékébe felvételt nyerjen.

A Valutaalap ügyvezető igazgatója, Christine Lagarde örömmel köszöntötte az új tagállamot, nyilatkozatában biztosítva Dél-Szudánt, hogy az IMF messzemenőkig támogatni kívánja az országot a gazdasági stabilitás és növekedés alapjainak lerakásában. Számos területen már megkezdődött a párbeszéd az IMF és a dél-szudáni illetékes hatóságok között, így a technikai segítségnyújtás folyamatban van az adózás és vámok, közpénzek és olajbevételek kezelésének területén, valamint a központi bankhoz fűződő működési kérdésekben is.

A Világbank-csoport alatt értett öt intézmény, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD), a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA), a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC), a Nemzetközi Beruházásvédelmi Ügynökség (MIGA) és a Nemzetközi Befektetések Vitarendezési Központja (ICSID) is immár tagjai között tudhatja a világ legfiatalabb államát.

A legszegényebb országoknak segítséget nyújtó IDA forrásai ezzel elérhető válnak Dél-Szudán számára is, így igen kedvező hitelek felvételére lesz módja a jövőben. A Világbank-csoport egyébként már 2005 óta aktív szerepet vállalt az afrikai ország gazdaságának fejlesztésében, többek között elemzői feladatok ellátásával, valamint a 13 donor állam által finanszírozott pénzügyi alap, a Multi-Donor Trust Fund for Southern Sudan (MDTF-SS) kezelőjeként. Az Alap 10 kulcsfontosságú területen 20 projekt megvalósulásához járult hozzá az elmúlt évek során.

Meleg Veronika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »