Észak-Szudán bombázza a Heglig olajmezőt

Khartúm légi csapásokat mért a Dél-Szudáni Hadsereg által elfoglalt Heglig olajmezőre. A napok óta tartó csatározások nem szűnnek, a felek pedig nem tárgyalnak.

A dél-szudáni kormányszóvivő szerint északi szomszédja bombázás alá vette az olajban gazdag Heglig térségét, súlyos károkat okozva a központi olajfeldolgozó létesítményekben – adta hírül az Al Jazeera. Khartúm légi csapásokat mért a dél-szudáni Unity tartomány településeire is, ahonnan számos civil áldozatról számoltak be. Juba a nemzetközi közösség fellépését sürgeti. Szudán tagadja a vádakat, és tárgyalni továbbra is csak akkor hajlandó, ha Dél-Szudán katonái elhagyják a térséget.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban felszólította Dél-Szudánt, vonja vissza fegyvereseit Hegligből, és a felek azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat a konfliktus rendezése érdekében. Juba feltételekhez kötötte csapatai visszahívását, többek között egy demilitarizált övezet létrehozásához, amely fenntartásáért ENSZ békemisszió felelne.

A stratégiailag kulcsfontosságú Heglig városának hovatartozása vitatott, hivatalosan Szudán részét képezi, de Juba a britektől való függetlenedés idején életben lévő 1956-os határokra hivatkozva Unity tartományának részeként tekint rá, és magának követeli azt. Múlt hét kedden a Dél-Szudáni Hadsereg (SPLA) ellenőrzése alá vonta a várost és környékét. Azóta heves csatározások folynak a határ menti régiókban, lényegében háborúba sodorva a két államot.

Meleg Veronika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »