Amerika büntet az észak-koreai rakétáért

Észak-Korea a nemzetközi titlakozás ellenére rakétakilövést hajtott végre pénteken. Az Egyesült Államok azonnal válaszolt: leállította a tervezett élelmiszersegélyt.

Az Egyesült Államok pénteken bejelentette: felfüggeszti az Észak-Koreának megígért élelmiszersegélyt, miután a nemzetközi figyelmeztetés ellenére a kommunista ország végrehajtotta a beígért rakétakilövést. Az USA március elején kínált élelmiszersegélyt az országnak, cserébe Észak-Korea ígéretet tett az urándúsítás felfüggesztésére. A cél az egész Koreai-félsziget atommentesítése lett volna. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, Ben Rhodes szerint azonban a pénteki „rakéta-ügy egyértelműen azt mutatja, hogy Észak-Korea nem megbízható, és nem tud megfelelni kötelezettségeinek”.

Az USA többször figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a rakétaprogram akadálya lesz az élelmiszersegélyeknek, és további lépéseket fognak tenni a phenjani provokációk megfékezésére. Az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken tárgyalóasztalhoz ült annak érdekében, hogy Észak-Korea felé jelezzék a nemzetközi közösség elhatárolódását, és elejét vegyék a további – nemzetközi biztonságot veszélyeztető – katonai akcióknak. Az USA kijelentette: készek még nagyobb nyomást gyakorolni Kim Dzsongun rezsimére, további szankciók kivetésére.

Szakértők szerint ugyanis a péntek reggeli rakétakilövés az 1980-as évek óta tartó észak-koreai atomprogram újabb fejezetének tudható be. Észak-Korea arra hivatkozott, hogy csupán egy műholdat fog Föld körüli pályára állítani a kommunista állam alapítója, egyben nagyapja, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója alkalmából. Helyi idő szerint péntek reggel 7 óra 39 perckor végül elindították a rakétát. Az Unha-3 típusú hordozórakéta körülbelül 120 kilométert tett meg, majd négy (egyes források szerint szerint húsz) részre szakadva a Sárga-tengerbe zuhant, darabjai nem értek szárazföldet. Bár négy órával később Phenjan is elismerte hivatalosan a pénteki kudarcot, a Kim Dzsongil végrendeletébe foglalt biológiai-és atomfegyver-program vélhetőleg tovább folytatódik az országban.

Béres Máté

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »