Nem teketóriázik a malawi elnöknő

Új elnök, új lendület: Joyce Banda, az elődje halála után a malawi elnöki székbe került politikus asszony első lépéseként kirúgta az országos rendőrfőnököt. Madonna is végleg búcsút inthet Malawinak.

Könyörtelen, de igazságos

Az első lépések a politikában különösen szimbolikusak, azok könnyen formálhatják egy kormányzat népszerűségét. Így gondolhatta ezt Joyce Banda is, aki néhány napja lépett elő a malawi alelnöki pozícióból az államfői székbe, miután elődje, Mingu wa Mutharika szívinfarktusban hirtelen elhalálozott. Banda első lépéseinek egyikeként kirúgta a rendőrség fejét, amit a helyi emberi jogi szervezetek nagy megelégedettséggel nyugtáztak.

Peter Mukhitót még Mutharika nevezte ki két évvel ezelőtt, és hamar hírhedté vált ad hoc letartóztatási hullámai miatt, aminek következtében a rendőrséggel szemben egy általános félelem alakult ki a lakosság körében. Az ő parancsára vetett be a rendőrség tavaly éles lőszert, hogy leverjék a tiltakozó megmozdulásokat, ezekben 19-en meghaltak. A gyanú szerint a rendőrség ráadásul egy egyetemista brutális meggyilkolásáért is felelős.

Joyce Banda évtizedekig a malawi nőmozgalom egyik prominens alakja volt, 2004-től nemi egyenlőségi és gyermekügyi miniszter, 2006-tól külügyminiszter, 2009-ben lett az ország alelnöke. Egy évvel később azonban megromlott a kapcsolatuk Mutharikával, miután az elnök az öccsét kívánta indítani a párt jelöltjeként a 2014-ben esedékes elnökválasztásokon. Ekkor lépett ki Banda a hatalmon lévő Demokratikus Progesszív Pártból, megalakítva saját formációját, a Néppártot. Az öccs, Peter Mutharika egyébként jelenleg külügyminiszter, ám vélhetően Banda tőle is meg fog válni – új kormányának tagjait jövő héten jelenti be.

Jön még Madonnára dér

Kitekintő

Friss hírek