Államkötvényt mindenkinek

Új stratégiával hódítana a Magyar Államkincstár. A tervek szerint minden közszférában dolgozó automatikusan kapna értékpapírszámlát a MÁK-nál, ráadásul az ÁKK a lakossági értékesítést is felfuttatná. A legfrissebb statisztikák szerint meghaladta a 700 milliárd forintot a lakosság állampapír-állománya januárban, ami 3% feletti részesedést jelent a teljes államadósságból.

Potenciált a lekötött betétek 7.000 milliárd forintot meghaladó összege jelent, persze meg kell említeni, hogy a kötvények esetében a korábban megszokott 3-5 éves futamidejű papíroknál rövidebbek kellenek ahhoz, hogy érdemben növekedjen irántuk az érdeklődés.

Makrogazdasági szempontból a hazai megtakarítások felhasználása elméletben előnyös, azonban elképzelhető, hogy a szándék mögött a külföldi befektetők az EU/IMF-finanszírozástól való elfordulást fedezik fel. Figyelembe véve a korábban lebegtetett 15-20 milliárd eurós hitelkeretet, egyértelműen látszik, hogy ez az szándék nem stornózza az EU/IMF-megállapodást, tehát nem várunk rombolást a hazai piacon.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »