Malawi: meghalt az elnök, éljen az elnöknő!

A napokban kórházba került elnököt már nem tudták elszállítani Dél-Afrikába, tervezett kezelésének helyszínére. Mutharika halálával az ország irányítását Joyce Banda, a malawi politika egyik legnépszerűbb alakja veszi át. Banda ezzel a kontinens második női elnökévé válik.

Női elnöke lesz Malawinak, miután a 78 éves Bingu wa Mutharika szívinfarktusát követően meghalt – számol be a dél-afrikai Mail & Guardian. Joyce Banda, Mutharika alelnöke ezzel a második a kontinensen, aki nőként kerül egy ország élére. (Az első a libériai Ellen Johnson Sirleaf volt 2006-ban. Sirleaf jelenleg is Libéria elnöke.)

Banda a malawi közélet egyik legkedveltebb alakja. A népszerűségét még a diktatúra éveiben kiharcoló politikus a női egyenjogúságért tett erőfeszítései révén vált ismertté. Kapcsolata a most elhunyt elnökkel akkor romlott meg, amikor Mutharika öccsét kívánta megtenni politikai örökösévé. Banda erősen kritizálta az elnöknek ezen terveit, mire Mutharika kitette a pártból. Banda ezután saját pártot alapított. Az alkotmány rendelkezései szerint a hivatalban lévő elnök elhalálozása esetén az alelnök lép a helyébe.

Malawit a Föld egyik legszegényebb országaként tartják számon, Mutharika hivatali ideje első felében azonban a gazdaság példátlan fejlődésen ment keresztül. Az ország bevételeinek 40 százalékát a nemzetközi segélyek teszik ki, Malawi így gazdaságilag kilátástalan helyzetbe került, miután 2011-ben – egy diplomáciai vitát követően – az Egyesült Királyság befagyasztotta segélyeit. Nem sokra rá ugyanígy tett az USA, Németország és az IMF is. Közben a demokrácia és emberi jogok terén is drasztikus visszaesés történt. Az állandósuló üzemanyaghiány, a növekvő munkanélküliség és az ijesztő méreteket öltő korrupció miatt szervezett tavalyi tüntetésen például 19 ember vesztette életét.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek