A tuaregek kikiáltották függetlenségüket

Most, hogy az egész északi országrészt elfoglalták, a mali tuaregek nem kívánnak tovább harcolni – ugyanakkor elvárják a nemzetközi közösségtől, hogy cserébe védje meg őket az esetleges mali agressziótól. Ki is kiáltották függetlenségüket.

A tuareg felkelés vezető szervezete, az északkelet-mali Azawad függetlenségéért harcoló MNLA tegnap hivatalosan is kikiáltotta az elfoglalt területek Malitól való elszakadását. Korábban rövid közleményben jelentette be, hogy mindennemű fegyveres harcot befejeztek. A honlapjukra felrakott szűkszavú kommüniké szerint az MNLA „egyoldalúan határozott arról, hogy csütörtök éjféltől beszünteti fegyveres harcát, miután Azawad teljes területét sikerült felszabadítani. A döntést segítette a nemzetközi közösség, így az ENSZ Biztonsági Tanácsának, az USA-nak és Franciaországnak erre irányuló kérése is.”

A felkelők azonban közleményükben okos módon nem állnak meg itt, hanem az egyoldalú gesztusért cserébe elvárnak némi segítséget. „Felkérjük a nemzetközi közösséget, hogy biztosítsa Azawad népének biztonságát Mali bármiféle agressziója ellen” – fogalmaznak.

A tuareg felkelés januárban éledt újjá, miután a Kadhafi halála után Líbiából hazatért, felfegyverzett és kiképzett katonák harcot indítottak a központi kormányzat ellen egy független Azawad reményében. A március 22-i katonai puccs elvben éppen a tuaregek hatékonyabb megállításukra irányult (a katonaság megelégelte Amadou Toumani Touré elnök tehetetlenségét), azóta azonban talán még könnyedebben hatolnak előre a lázadók. Az utóbbi két hétben a három kulcsfontosságú várost (Kidalt, Gaót és Timbuktut) is könnyedén bevették, így lényegében az egész északi-északkeleti országrész az ellenőrzésük alá került. (Timbuktut azonban a jelek szerint a tuareg lázadás iszlamista szárnya, az Ansar Dine nevű szervezet felügyeli, be is vezetnék a városban a saríát.)

Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »