Mali: félelem a helyi al-Kaidától

Az al-Kaida jelenléte Maliban tovább fokozza a stabilitás helyreállításának veszélyét – számol be a Reuters. Az al-Kaida az Iszlamista Maghrebben (AQIM) tevékenykedése a régióban aggodalommal tölti el az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsát. A pár száz fős, 2007 óta létező terrorista szervezet egy viszonylag autonóm szárny, amely nyugati emberek elrablásával és elszórt támadások végrehajtásával követel magának egyre nagyobb figyelmet.

Az ENSZ számos felhívást intézett a március 22-i katonai puccsot követően a hatalmat átvevő katonai juntához. A legfontosabb, hogy felszólítja a hadsereg vezetőit a demokratikus rend azonnali visszaállítására. A dialógust nehezíti, hogy a puccsot kihasználva északon a tuaregek sikeresen előretörtek, ezzel növelve befolyásukat.

Szerdán vezető mali pártok elutasították a junta által kezdeményezett, hatalomátadást célzó nemzeti gyűlés elképzelését, mondván, az „összeegyeztethetetlen az alkotmány elveivel.” Közben a junta tagadta, hogy újságírókat fenyegetne, illetve ellenük támadásokat intézne, azt azonban elismerte, hogy közülük néhányan börtönben vannak.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »