Közgyűlést tartott „az igaz magyarok szervezete”

Ungváron tartotta XXIII. közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). Kovács Miklós elnöki beszámolójában kifejtette: a KMKSZ az igaz magyarok szervezete, ha úgy tetszik, a kárpátaljai magyarok közügyeinek gazdája, pásztora.

A szövetség elnöke elmondta: jelenleg a parlamenti képviselet helyreállítása, illetve a magyar többségű választókörzet kialakítása a legfontosabb teendő. A KMKSZ feladata, hogy visszaszerezze azokat, akik a korábbi kampányok alatt eltévelyedtek. Mint kifejtette, esetenként Magyarországgal is vannak súrlódások. Ilyen a határátlépési mizéria, esetenként akadozik a kapcsolattartási támogatás, túlbonyolított a Bethlen Gábor Alap elszámolási rendszere.

Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára szerint páratlan esélyek nyílhatnak a nemzet, azon belül a kárpátaljai magyarság számára. Ukrajna és Magyarország között magas szintű tárgyalások kezdődtek.

– A kiemelt partnerség, amit Kijevnek ajánlunk, szövetség, amiben fontos helye van az itt élő magyarságnak. Kárpátalja a kulcslyuk Ukrajna és az Európai Unió között – fogalmazott az államtitkár. – Esélyek vannak, s az, hogy ezekkel a lehetőségekkel a kárpátaljai magyarság él-e, a KMKSZ-en is múlik. A kulturális szervezetnek ragaszkodnia kell 23 éves örökségéhez, ugyanakkor képesnek kell lennie a megújulásra is. A parlamenti jelenlét fontos, ám az csak akkor lehet sikeres közösségi „biznisz”, ha hozzájárul Kárpátalja fejlődéséhez.

Németh Zsolt megerősítette, továbbra is támogatják Ukrajna európai integrációs törekvéseit, sürgette az ország és az EU közötti társulási szerződés mihamarabbi aláírását. Úgy vélekedett, Ukrajna egyre működőképesebb ország, amely belátható időn belül képes lesz megszerezni a tagjelöltséget.

Répás Zsuzsanna, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: 2012 eseménydús, mozgalmas esztendőnek ígérkezik, amelyben a kárpátaljai közösség ereje is megmérettetik.

Az eseményen többek is szót kértek és kaptak. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke hangsúlyozta: a magyarság Kárpátalján nem vendég, hanem őshonos. Fontos, hogy a közösség vizuálisan is láthatóvá váljék.

A közgyűlés, miután Gulácsy Gézát a KMKSZ általános alelnökévé választották, nyilatkozat elfogadásával ért véget.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek